Pixabay

Nevjerojatno otkriće austrijskih znanstvenika: Psi znaju govorite li istinu ili im lažete!

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija pokazala je da naši psi psi često znaju reći govori li netko istinu ili ne. Istraživanje, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Beču, imalo je za cilj utvrditi jesu li psi sposobni uhvatiti iste suptilne tragove i pokazatelje kojima se ljudi obično koriste kada odlučuju je li druga osoba istinita ili ne.

Za eksperiment su angažirali 260 pasa različitih pasmina.

Psi su naučeni slijediti savjete nepoznatog čovjeka koji bi odabrao jednu od dvije zdjele ispod koje je bila skrivena poslastica. Ako bi se psi držali savjeta, dobili bi poslasticu.

Međutim, psima je tada bilo dopušteno promatrati prebacivanje poslastice u drugu zdjelu – ponekad s drugim čovjekom, a ponekad bez nikoga.

Nakon toga, ako osoba koja je ukazala na mjesto poslastice nije bila prisutna tijekom prebacivanja i pokazala na pogrešnu zdjelu, činilo se da su psi svjesni da poslastica nije tu pa su odbili slijediti njihove savjete.

Još je zanimljivija bila činjenica da su psi također odbili slijediti pogrešne savjete čovjeka koji je bio prisutan tijekom prebacivanja, što je značilo da su znali da im on laže.

Kako se pokazalo, dakle, pse nije tako lako prevariti kao što mislite.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.