Ilustracija/AdobeStock

Nevjerojatna posljedica pandemije covida-19: Stanje u svjetskim oceanima dramatično se promijenilo – nabolje!

Autor: Zlatko Govedić

Pandemija koronavirusa, koja je službeno započela 11. ožujka 2020., učinila je prošlu godinu “godinom tišine” u oceanima jer je buka koja nastaje ljudskim aktivnostima znatno smanjena, pokazuju rezultati znanstvenih studija.

Restriktivne epidemiološke mjere diljem svijeta donijele su najtišu godinu za svjetske oceane, tvrde znanstvenici koji kreiraju globalnu mapu podvodnih zvučnih pejzaža.

Onečišćenje bukom od brodskih motora, ribarskih aktivnosti, naftnih platformi, podmorskog rudarstva i drugih ljudskih aktivnosti značajno je opalo od prošlog proljeća.

Zvuk se značajno stišao prošle godine na vrhuncu “lockdowna” u ožujku, travnju i svibnju, počevši od Kine, a zatim i u cijelom svijetu. Zvuk se povisio u ljeto jer su brodarske tvrtke požurile nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Razine zvuka sada su se stabilizirale na prosječne vrijednosti posljednjih nekoliko godina.

Poput svjetlosnog onečišćenja na kopnu, ljudska buka sve je veći problem za živi svijet u morima jer je dokazano da ometa vrste koje ovise o zvučnoj komunikaciji, orijentaciji i navigaciji.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.