Foto: Guliver

Nešto se čudno događa u središtu naše galaktike: ‘Golema zvijer’ pokazuje promjene u ponašanju

Autor: Zlatko Govedić

Supermasivna crna rupa Sagittarius A* (Sgr A*) u središtu Mliječne staze, iako neaktivna u usporedbi s nekim drugim galaktikama, pokazuje zanimljive promjene u svom ponašanju.

Astrofizičari Gustavo Magallanes-Guijón i Sergio Mendoza s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku zabilježili su da ta crna rupa pulsira. Gama-zračenje oscilira svakih 76 minuta. Rezultati se temelje na analizi podataka gama-zračnog svemirskog teleskopa Fermi od lipnja do prosinca 2022. godine.


Iako crne rupe same ne emitiraju zračenje koje trenutno možemo detektirati, prostor oko njih druga je priča. U ekstremnom gravitacijskom režimu izvan događajnog obzora crne rupe može se događati mnogo toga.

Nevjerojatno otkriće: ‘Sunce je manje nego što smo mislili, ovo će imati dalekosežne posljedice’

Iz područja Sagittariusa A*, svjetlost se emitira u različitim valnim duljinama, a jačina te svjetlosti značajno varira tijekom vremena.

Dosadašnja istraživanja pokazala su periodičnost u promjenama radio valova i X-zračenja crne rupe, a nedavno, u 2021. godini, povezana je i s gama-zračenjem.

Stručnjaci su analizirali javno dostupne podatke snimljene teleskopom Fermi, otkrivajući da Sgr A* svakih 76,32 minuta emitira bljesak gama zračenja – najenergičnijeg raspona svjetlosti u svemiru.
Nešto kruži oko crne rupe

Sličnost u periodičnosti promjena radio i X-zračenja ukazuje na zajednički uzrok. Vjerojatno nešto što kruži oko crne rupe.

Teorija sugerira da je to vjerojatno gomila vrućeg plina koju drži snažno magnetsko polje, izbacujući zračenje tijekom procesa sinkrotronske akceleracije čestica. Ta gomila ima sličnu orbitalnu udaljenost od Sgr A* kao što je Merkur od Sunca, ali s vrtoglavo visokom brzinom od oko 30% brzine svjetlosti.

Istraživači tvrde da njihovi rezultati podupiru tu interpretaciju podataka o radiovalovima te da gomila plina emitira svjetlost u više valnih duljina dok kruži oko crne rupe.

Daljnja promatranja na različitim valnim duljinama mogla bi rasvijetliti tajanstvenu prirodu Sgr A* u srcu naše galaktike, Mliječne staze.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.