Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Nešto neobično pronađeno u moru kod Nina: Oceanografi mole ljude da šalju slike i dokaze

Autor: Dnevno.hr

Mnogima neobična pojava ovih dana vidljiva je na plažama oko Nina, a detalje je objavio Institut za oceanografiju i ribarstvo na Facebooku.

Do njih su stigle fotografije prozirnih želatinastih oblika te otkrili da se gotovo sigurno radi o ostacima meduza.

“Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerojatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica. Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerojatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi”, napisali su.

“Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja.”

Neobični prizori

Dodaju da su im zato sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznim organizmima izrazito važne kao izvor informacija te pozivaju građane da im šalju fotografije.

Inače, meduze su česta pojava na Jadranu, a u različitom dobu godine ima ih i više ili manje.
Važni podaci

Institut navodi da su ovo vrlo važni podaci za daljnja istraživanja i saznanja. Podsjećamo, jedna od čestih meduza u našem moru jest morska mjesečina. Pojava meduze morske mjesečine pak najviše ovisi o morskim strujama, plimi i oseci te vremenskim prilikama. Stoga je vrlo teško predvidjeti točne lokacije i vrijeme pojavljivanja. Ima i meduza Olindias muelleri i pojavljuju se u plitkim zatvorenim uvalama s gustim livadama na morskom dnu, najčešće u toplijem dijelu godine, postaju aktivne nakon zalaska sunca.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.