Nexus Svjetlo

NEODGONETNUT MISTERIJ: Jesu li kuglaste munje portali u drugi univerzum?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Peter Sturrock, profesor emeritus primijenjene fizike na Sveučilištu Stanford, misli da je kuglasta munja prolaz koji vodi u drugi “svemir”, kroz koji teče energija – kao što utičnica u vašem domu nije izvor energije, nego samo ulaz za energiju koja dolazi od drugdje; piše Nexus Svjetlost.

Kuglasta munja neobičan je fenomen. Ne samo zato što je hirovit i pojavljuje se neočekivano te tako velikim dijelom ostaje zagonetna pojava, nego i po drugim neobičnim aspektima svoga ponašanja. Na primjer:

Može se kretati neovisno o atmosferi i, na primjer, odletjeti prema zrakoplovu koji leti brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat, a da pritom izbjegne djelovanje visoke razine kretanja zraka.

Može se neometano kretati kroz prozore i zidove.

Ponekad ne uzrokuje štetu, a ponekad je šteta uzrokovana njome golema.

Čini se da postoji slaba ili nikakva korelacija između njena izgleda (veličine, boje, luminoziteta) i energije koju emitira.

Većini postojećih teorija o kuglastim munjama nije lako objasniti neke od gore navedenih karakteristika. Peter Sturrock, profesor emeritus primijenjene fizike na Sveučilištu Stanford, predložio je vrlo ludo objašnjenje ove zagonetke – da je kuglasta munja prolaz koji vodi u drugi „svemir“, kroz koji teče energija – kao što utičnica u vašem domu nije izvor energije, nego samo ulaz za energiju koja dolazi od drugdje.

U svom radu naslovljenom A Conjecture Concerning Ball Lighning, objavljenom na internetskoj stranici arXiv.org, Sturrock, inače jedan od osnivača Društva za znanstvena istraživanja, objašnjava svoje zamisli:

(a) Budući da ne postoji neki poznati način skladištenje potrebne energije u kuglastoj munji, zacijelo postoji spremnik energije udaljen od munje (vjerojatno povezan s električnom energijom zaslužnom za munju).

(b) Budući da je spremnik udaljen od kuglaste munje, mora postojati neki način na koji se energija iz spremnika prenosi do munje. Stoga mislimo da postoji kanal koji povezuje spremnik s kuglastom munjom.

(c) Kuglastu se munju danas može smatrati ulazom kroz koji se energija u tom kanalu može otpustiti u atmosferu.

Sturrock kaže da „to ukazuje na sljedeću pretpostavku: kuglasta je munja ulaz koji povezuje naš svemir sa skrivenim svemirom koji ima slična, ali ne i identična svojstva“.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.