Foto: Nera Simic / CROPIX

Neočekivana posljedica pandemije covida-19: Najpametnije životinje promijenile su ponašanje

Autor: Zlatko Govedić

Zoološki vrtovi suočili su se s prilagodbama tijekom pandemije covida-19, a znanstvenici su u novoj studiji proučavali reakciju primata na nedostatak posjetitelja. Bonobi, čimpanze, gorile i pavijani mijenjali su svoje navike, uključujući vrijeme provedeno u odmoru i jedenju.

Interakcija s posjetiteljima smatra se ključnom za dobrobit životinja u zoološkim vrtovima, no ona može imati i pozitivne i negativne učinke.

Istraživači su istraživali razlike u ponašanju primata kada nema gužve.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Istraživanje u zoološkim vrtovima

“Primati su jedna od kognitivno najrazvijenijih skupina u zoološkim vrtovima, a njihova interakcija s posjetiteljima je složena,” smatra Samantha Ward, stručnjakinja za dobrobit životinja sa Sveučilišta Nottingham Trent (Engleska, UK).

Istraživanje je provedeno u zoološkim vrtovima Twycross i Knowsley Safari u Velikoj Britaniji prije i nakon povratka posjetitelja. Primijećene su promjene u ponašanju primata, od kojih su neke pozitivne, dok su druge izazvale pitanje prilagodbe gorila koje su prirodnije manje pokretne životinje.

Istraživači tvrde da su posjetitelji povratnici potaknuli čimpanze i pavijane na povećanu aktivnost, dok bi se manje vremena provedenog nasamo kod gorila i bonoba također moglo protumačiti kao pozitivna promjena. Ta prilagodba pokazuje sposobnost životinja da upravljaju promjenama u okolini.

Znanstvenici stvorili majmuna ‘kimeru’: Ima dvije vrste DNK, a njegova priča rastužila je mnoge
Podaci su također pokazali da postoji određen broj posjetitelja kod pavijana kao prag nakon kojeg se aktivnost životinja nije povećavala.

Navedena su saznanja dragocjena za istraživače dobrobiti životinja, posebno uzimajući u obzir da posjetitelji mogu imati različite učinke na divlje životinje.
Tim i u budućnosti želi nastaviti istraživanje utjecaja broja posjetitelja na ponašanje životinja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.