Foto: YouTube

Neobičan prizor u Sunčevu sustavu: Na Neptunu su u kratkom roku nestali baš svi oblaci, evo i zašto

Autor: H.B.

Neptun, osma i najudaljenija planeta u našem Sunčevom sustavu, često je bila tajanstvena i fascinantna destinacija za astronome i znanstvenike. Nedavno otkriće, koje sugerira da su oblaci oko ove planete nestali, ostavlja astronome zbunjenima.

Znanstvenici tvrde da su promjene u ultraljubičastom (UV) zračenju Sunca, uslijed rasta sunčeve aktivnosti prema njenom 11-godišnjem maksimumu, povezane s ovim zagonetnim fenomenom. Oblaci koji su inače prekrivali Neptunovo azurno lice, naprosto su izostali između 2019. i 2020. godine. Najnoviji podaci, objavljeni u časopisu Icarus, pokazuju da se oblaci nisu vratili ni četiri godine kasnije.

Ovaj iznenadni nestanak oblaka, koji su obično oblikovali karakterističan izgled Neptuna, iznenađujući je i za astronome. Ovi oblaci su normalno varirali u skladu sa sunčevom aktivnošću, ali ovaj put sunčeva aktivnost bila je iznad očekivanja. Sunčeve pjege, pojava koje označava aktivnost Sunca, bile su gotovo dvostruko brojnije nego što je predvidio Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za oceane i atmosferu.

Fascinantno je proučavati to sa Zemlje

Znanstvenici predviđaju da bi Sunčeva aktivnost, prvobitno planirana za svoj maksimum 2025. godine, mogla dostići vrhunac već krajem ove godine. Analizirajući podatke dobivene od svemirskog teleskopa Hubble, zvjezdarnice Keck na Havajima i zvjezdarnice Lick u Kaliforniji, astronomi su uočili vezu između vrhunaca sunčeve aktivnosti i promjena u oblaku oko Neptuna.

Iako uzrok ovog fenomena nije sasvim jasan, pretpostavlja se da UV svjetlost Sunca pokreće kemijske reakcije u gornjoj atmosferi Neptuna koje na kraju stvaraju oblake. “Fascinantno je moći koristiti teleskope na Zemlji za proučavanje klime svijeta udaljenog više od 2,5 milijardi milja od nas”, rekao je Carlos Alvarez, stručni astronom na Keck Observatoriju, prenosi Live Science.

Ovo otkriće pruža fascinantan uvid u kompleksnu klimu Neptuna i njegovu povezanost s solarnim ciklusima. Znanstvenici će nastaviti istraživati ovu tajanstvenu planetu kako bi razumjeli više o ovom neobičnom fenomenu u našem Sunčevom sustavu.
Zašto je nastala teorija zavjere o HAARP-u? Mnogi ga krive za jake oluje u Hrvatskoj
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.