fbpx

NECRONOMICON, KNJIGA SVIJETA MRTVIH! Noćno zavijanje demona: Ako je čitate, njena moć vodi do ludila!

Autor: N.K

Necronomicon je izmišljena knjiga magije koja se spominje u horror romanima književnika Howarda P. Lovecrafta, a s vremenom je ušla u mit jer su je se ljudi bojali kao da postoji, a i stvorene su pretpostavke za takvo što. Takvom razvoju događaja pridonio je  sam autor koji je u svojim romanima često miješao stvarne i izmišljene knjige magije.

Spominje se prvi put 1924. godine u Lovercraftovoj kratkoj priči The Hound. Opisana je kao magijski priručnik. Kao njen autor navodi se izmišljeni lik Ludi Arapin Abdul Alhazred koji je navodno živio u 8. stoljeću.

Pisci August Derleth i Clark Ashton Smith citirali su Necronomicon u svojim djelima što je Lovecraft odobravao, smatrajući da će to doprinijeti zastrašujućem dojmu da knjiga doista i postoji. Ova nepostojeća knjiga tako je prerasla u mit, a oko nje je stvorena i legenda da je knjiga toliko moćna da čitatelj može osjetiti njezino štetno djelovanje samo čitatajući.

Podgrijavao je maštu prestrašenih

Lovecraft je napisao i pseudopovijest Necromicona, koja je objavljena 1938., nakon njegove smrti, što je samo dodatno razigralo maštu onih kojima je sama priča o knjizi ulijevala strah u kosti.

Piše kako je naslov grčki prijevod koji znači “slika zakona mrtvih” a originalni naziv spisa bio je Al Azif, arapska riječ koju je Lovecraft definirao “onaj noćni zvuk koji kukci rade što je navodno zavijanje demona”, povezujući to s Belzebubom, odnosno “gospodarom muha”. Jedan rječnik arapskog definira Azif kao “fijuk vjetra, čudan zvuk ili buku”. Islamski filozof, teolog i jezikoslovac Gabriel Oussani azif definira kao “jeziv zvuk demona u divljini”.

U “Povijesti Necronomikona” Abdul Alhazred opisan je kao “poluludi Arap” koji štuje Jog-Sotota i Cthulhu, “božanstva” koja je također izmislio Lovecraft. Alhazed je rođen u Jemenu, a posjećivao je ruševine Babilona, “podzemne tajne” Memfisa i pustinju Rub’ al Khali u kojoj je otkrio i “bezimeni grad” ispod Irema ( izgubljenog grada koji se spominje u Kuranu). Posljednje godine živio je u Damasku, gdje je i napisao Al Azif prije nego što je umro u nerazjašenjnim okolnostima 738.

Mnogi vjeruju da je prava

U svojim djelima, Lovecroft je miješao stvarne povijesne činjenice sa izmišljenima što je dodatno maglilo razliku između stvarnosti i fikcije.

Iako je i sam pisac jasno tvrdio kako je knjiga izmišljena, a samu “Povijest Necronomicona” napisao iz šale, mnogi tvrde kako je time samo htio spriječiti da padne u pogrešne ruke. Smatraju da su pogreške u “Povijesti Necromicona” namjerne te su zapravo putokaz kako doći do moćne knjige.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.