Ilustracija / Pexels

NEĆETE VJEROVATI ŠTO ČITATE: Ovo je najveća moguća brzina zvuka!

Autor: Zlatko Govedić

Brzina zvuka je brzina kojom se širi zvučni val u nekom mediju (sredstvu). Zvuku je potrebno neko vrijeme da prijeđe stanovitu daljinu. U to se možemo uvjeriti ako na nekoj daljini promatramo čovjeka koji cijepa drva. Opazit ćemo da je čovjek već gotovo drugi put podigao sjekiru i tek onda čujemo udarac. Mjerenja su pokazala da brzina zvuka u zraku raste s temperaturom i vlagom, a da je neovisna o tlaku i frekvenciji. Znači da se dugi i kratki valovi rasprostiru istom brzinom. Brzina zvuka je različita kroz različita tijela. Zvuk se širi brže kroz tekućine nego kroz zrak, a još brže u krutim tijelima. Općenito je brzina zvuka veća što je veća gustoća sredstva u kojem se on širi.

Brzina zvuka u zraku temperature 20 °C iznosi 343 m/s (1.235 km/h na 0 metara nadmorske visine).

Kako za pojedini plin brzina zvuka ovisi isključivo o njegovoj temperaturi, tako se kod zrakoplova prilikom povećanja visine leta brzina zvuka smanjuje uslijed smanjenja temperature zraka s visinom.

No znanstvenici su sada izračunali najveću moguću brzinu zvuka: 36.000 m/s (127.460 km/h), što je više od trećine brzine svjetlosti!

Fizičar Kostja Tračenko s londonskoga Sveučilišta Queen Mary i njegovi kolege željeli su izračunati koja je gornja granica brzine zvuka.

Međutim, kako je to nemoguće empirijski dokazati, okrenuli su se kvantnim mehanizmima i matematici. Oni su izračunali koja je brzina zvuka kroz atom vodika u čvrstom stanju, iako je na Zemlji takvo stanje gotovo nemoguće.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.