Flickr

Ne propustite nebeski spektakl koji se rijetko viđa: Ovoga tjedna gledajte u smjeru zalaska Sunca!

Autor: Zlatko Govedić

Merkur je planet koji je najbliži Suncu. Maksimalna kutna udaljenost od Sunca iznosi 28° a to znači da se može golim okom vidjeti kao svijetla točka nalik zvijezdi odmah nakon zalaska Sunca u blizini zapadnog horizonta ili pred izlazak Sunca u blizini istočnog horizonta.

Nema pratioca, a od Sunca je udaljen u prosjeku je od Sunca 57,91 milijuna km. Oko Sunca obiđe za 88 dana. Merkur je gotovo tri puta manji od Zemlje. Promjer mu je 4879,4 km, a masa 0,055 Zemljine mase.

Iako je Suncu najbliži planet, Merkur je najteže vidjeti golim okom. Međutim, upravo je ovoga tjedna to moguće.

Ovoga tjedna Merkur će dostići svoju najveću elongaciju 17. svibnja, ali ne morate čekati dotad, nego ga možete pokušati ugledati još večeras.

Pronađite nesmetani zapadni horizont i pogledajte u smjeru zalaska Sunca. Pričekajte da Sunce zađe. Nemojte gledati izravno u Sunce jer to može trajno oštetiti vid.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.