Površina Marsa, Foto: NASA

NASA snimila zadivljujući atmosferski fenomen na Marsu: Ima ih na milijune, ali videozapisi su rijetki

Autor: Zlatko Govedić

Mars nema ni približno gustu atmosferu kao Zemlja, ali to ne sprječava pojave nekih od najvećih pješčanih oluja (eng. dust storm ili sandstorm) na bilo kojem poznatom planetu.

NASA-in rover Mars Perseverance nedavno je svjedočio marsovskom vjetru na djelu kada je snimio prašinski vrtlog (eng. dust devil) kako se kreće preko grebena udaljenog 4 km.


Vrtlog se kretao brzinom oko 19 km/h i bio je širok nekih 60 m. Dok se na videosnimci vidi da doseže visinu 118 m, znanstvenici procjenjuju da je njegova stvarna visina bila mnogo veća – oko 2 km, što je 12 puta više od sljemenskog tornja.

“Ne vidimo vrh prašinskog vrtloga, ali sjena koju baca daje nam dobar pokazatelj njegove visine”, tumači astronom Mark Lemmon s Instituta za svemirske znanosti (Boulder, Kolorado, SAD).

Procjenjuje se da bi se na Marsu svakog dana mogao pojaviti po jedan prašinski vrtlog po kvadratnom kilometru, što je nevjerojatnih 145 milijuna dnevno.

Važna misija

Misija Perseverance na Marsu astrobiološke je prirode, što uključuje i potragu za znakovima drevnog života mikroba.

Teleskop snimio misteriozne objekte: ‘Ovo je bez presedana, prkosi temeljnim astronomskim teorijama’
Rover će okarakterizirati geologiju planeta i prošlu klimu, utrti put ljudskom istraživanju Crvenog planeta i biti prva misija koja će prikupiti i pohraniti marsovsko kamenje i regolit (odlomljeno kamenje i prašina).

Sljedeće misije NASA-e, u suradnji s ESA-om (Europska svemirska agencija), poslat će svemirske letjelice na Mars da prikupe te zapečaćene uzorke s površine i vrate ih na Zemlju radi dubinske analize.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.