Erupcija vulkana Ključevske Sopke, Screenshot/Youtube

NASA objavila snimku vulkanskog oblaka: ‘Erupcija je bila strašna, dim i pepeo sakrili su nebo’

Autor: Zlatko Govedić

Vulkan Ključevska Sopka na poluotoku Kamčatki na krajnjem sjeveroistoku Rusije, kontinuirano erumpira od sredine lipnja, no 1. studenog dogodila se masivna vulkanska eksplozija koja je rezultirala oblakom dima i pepela dugim 1600 i visokim 12 km iznad Zemljine površine, pokazuju NASA-ine nove satelitske snimke.

Taj stratovulkan najviši je vulkan u Euroaziji. Njegov vrh nalazi se na 4754 m nadmorske visine.


Kamčatski krizni tim za vulkanske erupcije (KVERT) privremeno je podigao upozorenje za letenje na crvenu razinu, što je prizemljilo zrakoplove u regiji. Zbog povećane zagađenosti zraka, evakuirane su i neke škole.

NASA-in satelit Landsat 8 snimio je upečatljiv vulkanski oblak. Na snimci se ističu crvena lava, sivi dim i plavi oblaci.

Foto: NASA

Pacifički vatreni prsten

NASA-in satelit Aqua također je snimio oblak iz šire perspektive. Snimka pokazuje da je oblak dima u to vrijeme bio dug oko 1600 km, no oblak se na kraju protezao na oko 2300 km.

Poluotok Kamčatka dio je pacifičkog vatrenog prstena – tektonskog pojasa dugog 40.000 km koji okružuje Tihi ocean. Ondje se nalazi 75% svjetskih vulkana koji uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu. Na istom se području događa 90% svjetskih potresa. Razlog je interakcija nekoliko tektonskih ploča.

Vatreni prsten nedavno je postao aktivan i na drugim područjima.

Dana 30. listopada, podvodna vulkanska erupcija na obali japanskog otoka Iwo Jima izrodila je potpuno novi sićušni otok stvrdnute magme, koji se također može vidjeti iz svemira.
Nakon vulkanske erupcije otok izronio iz oceana: Nastanak novog kopna vidi se jednom u životu

Nema opasnosti za ozon

Iako je oblak dima i pepela koji je izbacila Ključevska Sopka bio ogroman, valja napomenuti da je najviši erupcijski oblak u zabilježenoj povijesti bio tornjasti stup dima, pepela i vodene pare iz erupcije podvodnog vulkana Tonga u siječnju 2022., koji je dosegnuo 57 km iznad razine mora.

Unatoč enormnom oblaku dima i pepela, vjerojatno neće biti značajnog utjecaja na ozonski omotač jer je sadržavao malo vodene pare i nije dosezao velike visine.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.