fbpx
Ilustracija/PixaHive

NASA objavila dramatično upozorenje: Poplave će uskoro biti još češće i opasnije! Uzrok nisu samo klimatske promjene

Autor: Zlatko Govedić

NASA je upozorila da će veće plime i oseke, s porastom razine mora, dovesti do “dvostrukog udara” od poplava. Posljednjih nekoliko godina poplave su sve češće u mnogim dijelovima svijeta, zbog čega su bezbrojni ljudi evakuirani, a samo u SAD-u šteta se mjeri u milijardama dolara.

Nažalost, prema nedavnom NASA-inu izvješću, problem će se vjerojatno pogoršati u sljedećem desetljeću.

Razlog tome leži u kombinaciji dvaju čimbenika. Jedan je porast razine mora zbog klimatskih promjena, a drugi oseka uzrokovana kolebanjem Mjeseca dok kruži oko Zemlje.


Do te pojave dolazi zato što se Mjesečev kut u odnosu na ekvator s vremenom mijenja, što utječe na oseke i protok Zemljine plime i oseke tijekom redovnih ciklusa koji traju 18,6 godina.

“Imat ćemo svojevrsni dvostruki udarac. To znači da će obalna područja vjerojatno pogađati ​​još veće poplave nego inače, osim ako se ne prilagodimo i pripremimo za to”, rekao je oceanograf William Sweet iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Prema izvješću koje je objavio NASA-in tim za promjenu razine mora na Sveučilištu Hawaii, najizraženiji učinci osjetit će se od 2030. do 2040. godine.

Nakon toga, ciklus će se opet pomaknuti, što će rezultirati osekama.

“To se već događa i vjerojatno će se stanje i dalje pogoršavati kako vrijeme bude odmicalo”, zaključio je Sweet.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.