fbpx
Ilustracija

NASA namjerava izgraditi nuklearni reaktor na Mjesecu! Evo kako se i vi možete uključiti u taj projekt

Autor: Zlatko Govedić

Znate li kako izgraditi nuklearni reaktor na uranijski pogon koji može stati u raketu dugu 4 i široku 6 m? Možete li završiti posao do kraja desetljeća? Ako je tako, javite se NASA-i i američkom Ministarstvu energetike.

Prema priopćenju Nacionalnog laboratorija u Idahou, cilj je da u suradnji s NASA-om unutar sljedećih 10 godina na Mjesecu izgradi “izdržljiv i jak fisijski reaktor neovisan o suncu. Dvije agencije trenutno traže prijedloge od izvanjskih partnera kako bi pokrenuli taj kapitalni projekt, a rok za podnošenje prijedloga je 19. veljače 2022.

Taj hipotetski reaktor pomogao bi pretvoriti Mjesec u izvanzemaljske baze za istraživanje svemira, uključujući buduće misije s ljudskom posadom na Marsu.

“Obilna energija bit će ključna za buduća istraživanja svemira. Očekujem da će sustavi za površinsku energiju fisije uvelike koristiti našim planovima za energetske arhitekture za Mjesec i Mars, pa čak i pokrenuti inovacije za korištenje na Zemlji”, kaže Jim Reuter, pomoćnik administratora NASA-ine Uprave za misiju svemirske tehnologije u Washingtonu (DC, SAD).

Poziv za dostavu prijedloga sadrži neke osnovne smjernice. Predloženi reaktor mora biti fisijski reaktor na pogon uranija – to jest, aparat koji može podijeliti teške atomske jezgre u lakše, oslobađajući energiju kao nusprodukt.

Reaktor ne smije imati masu veću od 6 tona i mora stati u raketu navedenih dimenzija. Reaktor će biti sastavljen na Zemlji, a zatim će biti lansiran na Mjesec, gdje mora osigurati 40 kilovata kontinuirane električne energije tijekom 10 godina. Reaktor također mora imati kontrole temperature kako bi uređaj bio hladan. Naime, temperatura na Mjesecu tijekom dana može doseći više od 127 °C.

Zahtjev za podnošenje ideja dolazi dok NASA počinje pojačavati svoj program Artemis, koji ima za cilj stvoriti održivu ljudsku prisutnost na Mjesecu do kraja desetljeća. Procjenjuje se da će program koji planira vratiti ljude na Mjesec prvi put od 1972. koštati oko 93 milijarde dolara.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.