Foto: YouTube

NASA je prije godinu dana zabila letjelicu u asteroid: Sada je otkriveno da se ponaša čudno

Autor: H.B.

Prije godinu dana, svjetska javnost s napetošću je pratila sudar NASA-ine letjelice veličine hladnjaka s asteroidom Dimorphos. Cilj tog zanimljivog eksperimenta bio je testiranje sposobnosti čovječanstva da promijeni putanju asteroida koji bi potencijalno mogao predstavljati prijetnju Zemlji.

Prvi rezultati eksperimenta bili su ohrabrujući, pokazujući da je misija uspješno usporila putanju Dimorphosa oko većeg asteroida Didymosa, i time su postigli cilj. Međutim, nedavno su promatrači, srednjoškolski učitelj Jonathan Swift i njegovi učenici iz Kalifornije, primijetili neobične promjene u ponašanju ovog asteroida. Prema izvješću New Scientista, Dimorphos se nastavio usporavati čak godinu dana nakon NASA-inog testa.

Znanstvenici iznenađeni

Usprkos očekivanjima da će se putanja brzo vratiti u normalu nakon prvotnog sudara, promatranja su pokazala da se to nije dogodilo. Znanstvenici su iznenađeni ovim neočekivanim rezultatom ljudske intervencije i neki sugeriraju da je sudar možda promijenio putanju Dimorphosa oko većeg asteroida, uzrokujući daljnje usporavanje. Drugi smatraju da je sudar dovoljno pomaknuo manji asteroid prema većem da sada gravitacijske sile velikog asteroida utječu na Dimorphos.

Učitelj Jonathan Swift i njegovi učenici iz Kalifornije pripremaju znanstveni rad o ovom fenomenu, dok NASA planira dodatna istraživanja u vezi s Dimorphosom. Daljnje promatranje ovog asteroida bit će ključno za razumijevanje njegovog budućeg kretanja i ponašanja na nebu.

DIJETA ZA ZAPOSLENE: Umjesto nezdrave ‘brze hrane’ odaberite zdrave obroke koje ćete lako spraviti, a držat će vas dovoljno sitima
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.