fbpx
Ilustracija

NASA I ESA PRIPREMAJU SE ZA UDAR ASTEROIDA! Stručnjaci moraju pronaći optimalna rješenja

Autor: Zlatko Govedić

U ponedjeljak, 26. travnja, NASA je, u suradnji s kolegama iz Europske svemirske agencije (ESA), započela vježbu “Planetary Defense Conference Exercise – 2021”. Stručnjaci će pokušati pronaći rješenja u okviru simuliranog scenarija u kojem je potrebno razmotriti sve opcije i obraniti Zemlju od udara asteroida, ili pak izračunati gdje će udariti i koje će biti posljedice.

Cilj je spašavanje što više ljudskih života te provedba evakuacije na vrijeme, kao i provjera spremnosti agencija na suradnju u slučaju opasnosti.

Sudionicima vježbe predstavljen je detaljan scenarij potencijalnog udara, a podaci im se daju postupno, kao što bi se događalo u okviru realnog događaja. Vježba počinje otkrićem asteroida, te zaključkom da će do Zemlje stići za šest mjeseci, a vjerojatnost udara procijenjena je na 1:2500. Promjer lažnog asteroida iznosi oko 120 metara, ali podaci iz simulacije ukazuju da bi mogao biti i veći – do 700 metara.

Zadatak je sudionika da analiziraju sve dobivene podatke te da na osnovu toga osmisle misije za presretanje asteroida i njegovo skretanje s putanje. Da bi se u stvarnosti objavilo izvanredno stanje zbog nekog asteroida opasnost od udara trebala bi biti procijenjena na minimalno 1:100.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.