Slijetanje rovera Perserverance, Screenshot/Youtube

NASA će danas objaviti veliku novost o istraživanju Marsa: Svijet pozorno iščekuje

Autor: Zlatko Govedić

NASA je na rubu otkrivanja sljedećih koraka za svoju ambicioznu misiju Mars Sample Return, ključni trenutak u agencijskom istraživanju Crvenog planeta. Za samo nekoliko sati, u 19.00 po našem vremenu, NASA će sazvati telekonferenciju za medije kako bi otkrila svoje preporuke za unaprjeđenje tog visokoprofilnog pothvata.

Misija Mars Sample Return bila je kamen temeljac NASA-inih napora u istraživanju planeta već nekoliko godina, označavajući značajnu prekretnicu u ljudskoj potrazi za razotkrivanjem misterija Marsa.

Središnje je mjesto u toj misiji postavljanje rovera Perseverance, vrhunskog robotskog istraživača sa zadatkom prikupljanja uzoraka marsovskih stijena za eventualni povratak na Zemlju. Od svog dramatičnog slijetanja na površinu Marsa u veljači 2021., Perseverance marljivo provodi svoje znanstvene ciljeve.

Intrigantne formacije

Rover je prošao neravnim terenom kratera Jezero u potrazi za intrigantnim geološkim formacijama i potencijalnim znakovima života mikroba iz prošlosti. Opremljen nizom sofisticiranih instrumenata i kamera, Perseverance predstavlja avangardu istraživanja Marsa, utirući put budućim ljudskim misijama na Crveni planet.

Međutim, budućnost misije Mars Sample Return postala je neizvjesna nakon kritičnog neovisnog pregleda. Prošle je godine program bio pod lupom zbog svog “nerealnog proračuna i očekivanja rasporeda” i svoje “nezgrapne strukture”, što je izazvalo sumnje u njegovu izvedivost i dugoročnu održivost.

Financijski izazovi su se povećali jer su kongresni odbori za raspodjelu sredstava preporučili znatna smanjenja NASA-ina proračuna, namijenivši smanjenje od 454,08 milijuna dolara (426,11 milijuna eura) za misiju Povratak uzorka s Marsa u alokaciji proračuna agencije za 2024. godinu.
Kao odgovor, NASA je bila prisiljena stegnuti remen, što je dovelo do smanjenja radne snage u Laboratoriju za mlazni pogon, glavnom središtu misije.

Stoga se nazire mogućnost otkazivanja misije, što izaziva zabrinutost da bi godine pažljivog planiranja i ulaganja mogle biti ugrožene, ostavljajući spremnike ispunjene dragocjenim marsovskim uzorcima nasukane na izvanzemaljskoj površini.

NASA ima novi adut za istraživanje Mjeseca: Pogledajte što će poslati u svemir
Pomicanje granica

Ipak, usred straha i neizvjesnosti, NASA-ina skora najava nudi tračak nade za zagovornike misije Povratak uzoraka na Mars. Ističući značaj misije kao “glavnog dugoročnog cilja međunarodnog istraživanja planeta”, NASA naglašava neprocjenjive znanstvene uvide koji će se steći povratkom marsovskih uzoraka na Zemlju.

“Povratak uzoraka također će pomoći NASA-inoj potrazi za znakovima drevnog života”, napominje agencija, ističući ključnu ulogu koju će ti netaknuti primjerci imati u otkrivanju geološke povijesti Marsa i rasvjetljavanju evolucije njegove klime.

Dok se svemirska agencija priprema objaviti svoje preporuke, dionici i entuzijasti željno iščekuju vijesti o održivom putu naprijed. S predloženim vremenskim rasporedom koji predviđa lansiranje orbitera 2027., nakon čega slijedi lander 2028., te dugo očekivani povratak marsovskih uzoraka na Zemlju do 2033., velika je nada da će NASA-in nadolazeći plan zacrtati smjer prema ostvarenju tih ambicioznih ciljeva.

Nasuprot neizvjesnosti i nedaća, misija Mars Sample Return stoji kao svjedočanstvo trajnog duha istraživanja i otkrivanja čovječanstva i ponovno potvrđuju našu kolektivnu predanost razotkrivanju misterija svemira i pomicanju granica znanstvenih spoznaja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.