Screenshot/Youtube

Napokon znamo zašto kitovi ubojice sve češće napadaju brodove: Razlog je bizaran

Autor: Zlatko Govedić

Posljednje četiri godine orke (Orcinus orca) ili “kitovi ubojice” misteriozno napadaju i potapaju luksuzne jahte u europskim vodama, zbog čega su znanstvenici zbunjeni ponašanjem tih inteligentnih i društvenih morskih sisavaca iz porodice oceanskih dupina (Delphinidae).

Međutim, sveobuhvatna studija koju je objavio tim biologa, vladinih dužnosnika i predstavnika pomorske industrije rasvijetlila je zašto su orke počele napadati brodove u tolikoj mjeri.

Tim je opovrgnuo teorije o njihovoj teritorijalnoj agresiji i otkrilo daleko neviniji uzrok. Nalazi studije pokazuju da napade izvode mlade jedinke vođene znatiželjom i prirodnom sklonošću igri. Drugim riječima – orke se samo žele igrati.

Sada imaju više vremena za igru

Studija ukazuje na značajan oporavak populacije plavoperajne tune u regiji, što je pogodovalo orkama. Oko 40 kritično ugroženih iberskih orka oslanjaju se upravo na tu ribu za prehranu. Povećana dostupnost tune smanjila je vrijeme u kojem te orke trebaju provesti tražeći hranu, dajući im više slobodnog vremena za druge aktivnosti.

“Klimatske promjene također mogu igrati ulogu jer su dovele do toga da tuna ostaje u zaljevu Cádiz tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni. Ta stalna opskrba hranom znači da orke više ne moraju loviti svaku ribu na koju naiđu”, objavio je tim.

Podaci prikupljeni od pojedinačnih orki i promatranja otkrili su da “napadi” obično uključuju par životinja iz temeljne skupine od 15. Te razigrane interakcije, koje ponajprije uključuju mlade muške jedinke i tinejdžere, eskalirale su bezopasnim udaranjem glavom o kormilo čamca do snažnijih sudara kako su orke postajale veće. Takvo ponašanje kormila pri udaru prvi put je primijećeno oko 2017., a tada nije uzrokovalo štetu brodu.
Snimka morskog čudovišta zbunila stručnjake: ‘Zamislite lignju osam puta dužu od čovjeka’

Ubijaju pliskavice

Nije primijećeno da ijedna orka starija od 25 godina, dob kad su mužjaci potpuno odrasli, sudjeluje u tim “ludorijama”. Znanstvenici sumnjaju da mlađe orke oponašaju razigrano ponašanje starije braće i sestara, pri čemu neke ženke vjerojatno djeluju kao dadilje.
“Poznato je da se kitovi ubojice igraju s predmetima ili životinjama u svom okruženju do te mjere da ih oštete”, piše tim. Znanstvenici su se referirali na slična ponašanja u južnoj populaciji kitova ubojica u Washingtonu (SAD), gdje je primijećeno kako se orke igraju s lučkim pliskavicama do te mjere da su ih ubile.

Orke su poznate po svojoj osjetljivosti na trendove, s novim ponašanjima koja se šire poput “viralnih izazova”. Godine 1987. ženka orke u blizini Puget Sounda nosila je mrtvog lososa na glavi, što je navelo ostale članove plovke da nakratko usvoje trend “ribljeg šešira”.

Ekosustav bi se mogao narušiti zbog invazije neugodnih meduza: ‘Mogu narasti do 30 metara’

Razigrano i destruktivno

“Različite populacije često imaju različite prehrambene specijalizacije koje se održavaju kulturnim prijenosom”, pišu autori i nastavljaju: “Ovi ‘ekotipovi’ obično imaju postojane tradicije ponašanja povezane s traženjem hrane, a neki također mogu razviti privremene ‘hirove’ ponašanja koji ne služe očitoj svrsi prilagodbe”.

Znanstvenici smatraju da bi razumijevanje nedavnih interakcija iberskih kitova ubojica s jahtama i čamcima moglo koristiti za ispitivanje takvih prolaznih tradicija u druge dobro proučene populacije kitova ubojica.

Kako se istraživanje nastavlja, znanstvenici se nadaju da će dalje razumjeti ta razigrana, ali destruktivna ponašanja i njihove implikacije na populaciju orki i ljudske pomorske aktivnosti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.