Wikimedia Commons

NAPOKON RIJEŠEN VELIKI MISTERIJ! Znanstvenici otkrili odakle dolaze megaliti Stonehengea

Autor: Hina

Znanstvenici su riješili tajnu Stonehengea, pronašavši mjesto na kojem je nastala većina megalita koji čine taj popularni spomenik u Wiltshireu u Engleskoj, zahvaljujući uzorku jezgre kamena koji se desetljećima čuvao u SAD-u.

Geokemijsko istraživanje ukazuje da 50 od 52 gomena svijetložuta kamena bloka, poznata kao sarseni, potječu iz 25 kilometara udaljenog nalazišta West Woods na rubu područja Wiltshire Marlborough Downs, rekli su istraživači u srijedu.

Sarseni su podignuti u Stonehengeu oko 2500. godine prije Krista. Najveći je visok 9,1 metar, a najteži ima 30 tona.

“Sarseni čine kultni unutrašnji krug i središnju megalitsku strukturu (dva vertikalna kamena koji podržavaju horizontalni kamen) potkove u Stonehengeu. Ogromni su”, rekao je geomorfolog sveučilišta Brighton David Nash, koji je vodio istraživanje objavljeno u publikaciji Science Advances.

“Kako su prebačeni na ovu lokaciju, predmet je nagađanja”, dodao je Nash. “S obzirom na veličinu kamenja, ili su vučeni ili preneseni na kotačima do Stonehengea. Ne znamo točnu rutu, ali sada barem imamo polazišnu i završnu točku.”

NASA UPOZORAVA: Asteroid veličine nogometnog terena juri prema Zemlji!




Trag manjeg kamenja iz Stonehengea odveo je do Pembrokenshirea u Walesu 250 kilometara dalje, no nije se uspijevalo identificirati porijeko sarsena.

Ključne informacije pružio je uzorak sarsena, izdvojen tijekom konzervatorskih radova kasnih 50-ih kad su se umetali metalni potpornji kako bi stabilizirali napukli megaliti.

Uzorak jezgre je kao suvenir poklonjen muškarcu po imenu Robert Phillips koji je radio za tvrtku koja je bila uključena u konzervatorske radove te je bio na lokalitetu tijekom bušenja.




Philips je uzorak uzeo sa sobom kad je emigrirao u SAD 1977. godine, živeći otad u New Yorku, Illinoisu, Kaliforniji i naposljetku na Floridi, rekao je Nash. Philips je 2018, odlučio vratiti uzorak u Britaniju radi istraživanja. Umro je ove godine.

Istraživači su analizirali fragmente uzorka kako bi utvrdili geokemijski otisak sarsena iz kojeg je uzorak izdvojen. Otisak se poklapao s kamenom koji se i dalje nalazi u West Woodsu i sa svima osim s dva sarsena iz Stonehengea.

“Nadam se da će zbog onog što smo saznali ljudi razumjeti više o ogromnom pothvatu izgradnje Stonehengea”, istaknuo je Nash.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.