fbpx
Ilustracija: Pixabay

‘NALAZIMO SE NA RUBU PROVALIJE’ Što zapravo znači alarm za cijelo čovječanstvo, koji su oglasili atomski znanstvenici?

Autor: Zlatko Govedić

Sat Sudnjeg dana, koji su prije 76 godina stvorili atomski znanstvenici kako bi upozorili na apokalipsu koju su izazvali ljudi, pomaknuo se na 90 sekundi do ponoći.

Ruska invazija na Ukrajinu, klimatska kriza i biološke prijetnje poput nekontroliranog širenja COVID-19 bili su vodeći razlozi koje je Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), neprofitna organizacija znanstvenika i stručnjaka za politiku, naveo da postave kazaljku na satu bliže ljudskom izumiranju nego ikada prije, uključujući i doba na vrhuncu Hladnog rata.

Protekle tri godine sat je stajao na sto sekundi do ponoći. No sada je otkucao dodatnih deset sekundi.


“Živimo u vremenu neviđene opasnosti, a vrijeme na Satu Sudnjeg dana odražava tu stvarnost. Devedeset sekundi do ponoći najbliži je trenutak ponoći, koji je dosada bio postavljen. To je odluka koju naši stručnjaci ne shvaćaju olako. Vlada SAD-a, njezini saveznici u NATO-u i Ukrajina imaju mnoštvo kanala za dijalog. Pozivamo čelnike da ih sve istraže što više mogu kako bi vratili sat unatrag”, kaže predsjednica BAS-a Rachel Bronson.

Napravljen za BAS 1947. godine od Martyl Langsdorf (umjetnice čiji je suprug Alexander pomogao u izumu atomske bombe kao fizičar na Projektu Manhattan), Sat Sudnjeg dana prvi je put zamišljen kao sredstvo da se jasno signalizira javnosti o strašnoj i rastućoj egzistencijalnoj prijetnji koju svijetu predstavlja nuklearno oružje. Godine 2007. odbrojavanje sata prošireno je na sve egzistencijalne prijetnje koje je stvorio čovjek, poput klimatskih promjena, lažne umjetne inteligencije, rata i globalnih pandemija.

Osnovan 1945. godine od nekoliko fizičara, uključujući Alberta Einsteina i Roberta Oppenheimera koji je bio poznat kao “otac atomske bombe”, BAS je formiran nadahnut tragičnim bacanjem američkih atomskih bombi “Little Boy” i “Fat Man” te godine na japanske gradove Hiroshimu i Nagasaki.

Kako bi odredio vrijeme na satu svake godine, BAS-ov Odbor za znanost i sigurnost saziva dvaput godišnje sastanke 18 stručnjaka iz područja diplomacije, nuklearne znanosti, klimatskih promjena, disruptivnih tehnologija i vojne povijesti kako bi raspravljali o promjenjivim prijetnjama koje samo po sebi predstavljaju čovječanstvu. Kako bi procijenili te opasnosti, članovi Odbora za znanost i sigurnost prije dogovora o položaju sata konzultiraju se s kolegama u svojim područjima te s Odborom sponzora Biltena, od kojih su 11 dobitnici Nobelove nagrade.

Kazaljke na satu također su bile pomaknute unatrag, osobito na 17 minuta do ponoći 1991. nakon raspada Sovjetskog Saveza i potpisivanja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

“Sat Sudnjeg dana oglašava alarm cijelom čovječanstvu. Nalazimo se na rubu provalije. Ali naši vođe ne djeluju dovoljnom brzinom ili razmjerom da osiguraju miran planet na kojem se može živjeti. Od smanjenja emisija ugljičnog dioksida do jačanja sporazuma o kontroli naoružanja i ulaganja u pripravnost za pandemiju, znamo što treba učiniti. Znanost je jasna, ali nedostaje političke volje. To se mora promijeniti 2023. ako želimo spriječiti katastrofu. Suočavamo se s višestrukim egzistencijalnim krizama. Lideri trebaju krizni način razmišljanja”, zaključuje Mary Robinson, predsjednica organizacije za ljudska prava “The Elders”, bivša visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava i bivša predsjednica Irske.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.