Vulkanska erupcija i nastanak novog otoka, Screenshot/Youtube

Nakon vulkanske erupcije otok izronio iz oceana: Nastanak novog kopna vidi se jednom u životu

Autor: Zlatko Govedić

Kod Boninskog otočja nedavno se pojavio novi otok kao rezultat podvodne vulkanske erupcije koja je trajala od 21. listopada, zaključak je istraživanja koje je provela ekipa vulkanologa sa Sveučilišta u Tokiju (Japan).

Boninsko otočje ili arhipelag Ogasawara jest otočje koje čini više od 30 suptropskih i tropskih otoka u Tihom oceanu, oko 1000 km južno od Tokija (Japan), čijoj prefekturi i pripadaju.


Na otočju ima oko 2440 stanovnika i to 2000 na najvećem Očinskom otoku (Chichi-jima), u kojemu je i općinsko središte, a ostali u selu Ogasawari na Majčinskom otoku (Haha-jima).

Novi otok smješten je nedaleko od otoka Iwo Jima, a nalazi se otprilike 1200 km južno od Tokija.

Ronioc u moru primijetio metalni odsjaj: Uslijedilo je spektakularno otkriće

Sazdan od plavca

Voditelj istraživanja Setsuya Nakada objašnjava da je erupcija započela s izlaskom magme iz dubina oceana te je postupno stvarala otok od plavca. Potom se nastavilo ispuštanje pepela.

Plavac (eng. pumice) jest laka, bijela, crna ili siva, izvanredno šuplja i spužvasta stijena vulkanskog porijekla, kiselog ili srednjekiselog sastava, čija je gustoća zbog mjehuraste strukture manja od gutoće vode. Mjehurasta piroklastično ekstruzivna magmatska stijena sadrži riolit, trahit i fonolit.
Neizvjesna budućnost

Iako je otok još u procesu nastajanja, njegova je budućnost neizvjesna jer je plavac podložan eroziji. Nakada tumači da podmorske erupcije u tom dijelu svijeta obično traju oko mjesec dana.

Podmorske su vulkanske erupcije rijetke, a promatranje stvaranja otoka još rjeđe, no pružaju neprocjenjive uvide u procese formiranja otoka u Tihom oceanu, uključujući i Havajske otoke.

Unatoč tome, trajnost novog otoka ostaje nepoznata, a stručnjaci ne isključuju mogućnost da bi se u budućnosti mogao spojiti s Iwo Jimom, ako se erupcija bude nastavila.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.