Olupina broda SS Nemesis, Foto: CSIRO

Nakon sto godina riješen misterij legendarnog broda: Sada znamo zašto je potonuo

Autor: Zlatko Govedić

Dana 9. srpnja 1904. godine, brod SS Nemesis i njegova posada od 32 člana krenuli su iz Newcastlea u Australiji prema Melbourneu. Natovaren ugljenom, 73 metra dug brod nikada nije stigao do odredišta pošto je nestao u olujnom nevremenu negdje uz obalu Novog Južnog Walesa.

Posljednji put kada je brod viđen, nije bio daleko od obale kod Wollongonga, gdje ga je primijetio i drugi brod koji je također zapeo u oluji. Tjednima nakon toga pojavljivanja tijela posade i dijelovi broda nasukali su se na plaže Cronulla.

Unatoč ogromnom interesu javnosti za nestalim brodom i njegovom posadom iz Australije, Velike Britanije i Kanade, on nikada nije pronađen. Tvrtka Subsea Professional Marine Services 2022. pretraživala je izgubljene kontejnere za teretom nedaleko od Sydneyja kada su slučajno naišli na olupinu. Osnovni senzorski sustavi tvrtke slučajno su je otkrili samo 10 km od obale.

Vizualna inspekcija

S jakim predosjećajem da je olupina doista nestali SS Nemesis, Heritage New South Wales uključio je Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kako bi je mogli definitivno identificirati.

CSIRO je koristio napredne višezračne sonare za mapiranje morskog dna prije slanja kamera. Organizacija je uspjela napraviti podvodne snimke olupine i nakon usporedbe s povijesnim fotografijama i skicama, uspjeli su potvrditi da je riječ o nestalom brodu.

“Olupina je smještena na rubu kontinentalne ploče i uspravno leži na morskom dnu, ali pokazuje značajna oštećenja i propadanje na pramcu i krmi”, objasnio je hidrografski suradnik CSIRO-a Phil Vandenbossche i dodao:
“Naša vizualna inspekcija olupine korištenjem kamere pokazala je da su neke ključne strukture još netaknute i prepoznatljive, uključujući dva sidra koja leže na morskom dnu”.

Novi detalji užasa kroz koji su prošli putnici podmornice Titan: U zadnjim trenucima doživjeli su horor
Utjeha obiteljima

Istraga je također omogućila istraživačima da utvrde što se dogodilo s brodom. Otkrili su da je motor bio preopterećen olujnim nevremenom.

Zatim, kada ga je pogodio veliki val, brod potonuo je prebrzo da bi se koristili čamci za spašavanje.

Stariji pomorski arheolog u Heritage NSW-u Brad Duncan, dodao je: “Ovo otkriće i potvrda identiteta olupine ne pruža samo značajne arheološke informacije o brodu i događaju potonuća, već, što je još važnije, može pružiti utjehu obiteljima i prijateljima onih koji su stradali na brodu jer pruža lokaciju na kojoj mogu tugovati za svojim voljenima”.

Sve osobe koje su u rodbinskim vezama s poginulim članovima posade pozvani su da kontaktiraju Heritage New South Wales.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.