Ilustracija

NAJVEĆI POZNATI PARADOKS: Kako je moguće da sam svemir krši jedan od temeljnih zakona svemira?

Autor: Zlatko Govedić

Prije više od sto godina Einstein je postavio jedan od temeljnih zakona fizike: brzina svjetlosti jest konačna brzina u svemiru. Ništa se ne može kretati brže. Brzinom od 299.792.458 metara u sekundi kroz vakuum se kreću sve čestice bez mase. Čestice s masom mogu se samo približiti toj brzini, ali nikada je ne mogu dostići.

Mnogi se pitaju kako je onda moguće da je svemir veći nego što bi trebao. Naime, ako je svemir nastao prije 13,8 milijardi godina, znači da nijedan objekt ne bi mogao biti dalji od te udaljenosti. Pa opet, najudaljeniji objekti u svemiru koje vidimo, od nas su udaljeni 46 milijardi svjetlosnih godina, pa ispada da su se kretali četiri puta brže od svjetlosti.

Crveni pomak

Znanstvenici tumače da je svemir posvuda popunjen približno jednakim količinama materije i energije, ali nije statičan i nepromjenjiv. Nekad ih je zbunjivala činjenica da se mjesni skup galaktika, u kojem se nalazi i naš Mliječni put, kreće brzinom od 600 kilometara u sekundi prema drugim obližnjim galaktikama, međutim crveni pomak udaljenih galaktika pokazuju da se one udaljavaju mnogo većim brzinama.

Naposljetku su astronomi shvatili da se udaljene galaktike ne kreću tim velikim brzinama udaljavanja, nego da se samo tkanje svemira širi, noseći sa sobom galaksije. Sam prostor se širi, i to čini ogromnu većinu crvenog pomaka koji vidimo. A prostor se ne širi nekom konkretnom brzinom, nego se širi brzinom po jedinici udaljenosti: vrlo različitom vrstom brzine.

Prema tome, ograničenje da se ništa ne može kretati brže od svjetlosti odnosi se samo na kretanje mase kroz svemir. Brzina kojom se sam prostor širi – brzina po jedinici udaljenosti – nema ograničenje maksimalne vrijednosti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.