fbpx
Foto: Guliver Image/Doug Peters/EMPICS Entertainment

NAJVEĆI MISTERIJI KRALJEVSKE OBITELJI: Je li princ Harry doista sin kralja Karla III.? Na ova pitanja možda nikada nećemo doznati odgovore

Autor: Zlatko Govedić

Povijest britanske kraljevske obitelji proteže se na više od jedanaest stoljeća.

Prvi, tada još engleski, kralj Alfred Veliki na tron je zasjeo 871. godine.

Bilo bi veoma teško pobrojati sve afere, misterije i neodgovorena pitanja, no izdvojili smo neka koja i danas intrigiraju ne samo britansku, nego i svjetsku javnost.


Je li britanska kraljevska obitelj doista “kraljevske krvi”?

Kraljica Elizabeta II. bila je praunuka kraljice Viktorije, koja je bila kći Edwarda, vojvode od Kenta, četvrtog sina kralja Đure III. To nije upitno, no od dana Viktorijina rođenja bilo je pitanja o njezinoj kraljevskoj lozi. Neki vjeruju da njezin otac nije bio Edward, već “prijatelj” njezine majke.

Naime, Viktorija je bila prva članica kraljevske obitelji koja je imala djecu s hemofilijom, a kralj Đuro III. bio je posljednji član s dijagnosticiranom porfirijom. Sadašnja kraljevska obitelj odbija se upustiti u takva nagađanja.

Nestanak kralja Eduarda V. i njegovog brata

U travnju 1483. umro je engleski kralj Eduard IV., a njegov najstariji sin Eduard V., star 12 godina, stupio je na prijestolje pod paskom svoga strica, vojvode od Gloucestera, kao “zaštitnika kraljevstva”. No ubrzo nakon toga, vojvoda je poslao Eduarda V. i njegovog sljedećeg najmlađeg brata, starog 10 godina (Richarda, vojvodu od Yorka) u Londonski toranj, koji je bio i rezidenciju i zatvor, “radi njihove vlastite zaštite”. U lipnju se vojvoda proglasio kraljem Rikardom III.

Eduard i njegov brat nikada više nisu viđeni. Vjeruje se da su dva kostura pronađena u tornju upravo oni, a Rikard III. dugo je bio osumnjičen za ubojstvo svojih nećaka.

Je li kraljica Elizabeta I. bila ubojica?

Godine 1560. Amy Robsart pronađena je mrtva na dnu stubišta, slomljenog vrata. Međutim, Amyna tragedija odgovarala je kraljici Elizabeti I., za koju se mislilo da je zaljubljena u Amyna supruga, Roberta Dudleya.

Brzo su se proširile glasine da je kraljica naručila Amyno ubojstvo. Ipak, neki vjeruju da je Amy bila sklona samoubojstvu ili da je već imala neko stanje, poput raka koji joj se proširio na kosti, zbog čega se već i otprije namjeravala ozlijediti.
Od čega je doista umro princ Albert?

Kada je suprug kraljice Viktorije, princ Albert umro u 43. godini života u prosincu 1861., rečeno je da je uzrok bio tifus. No i danas se raspravlja o stvarnom razlogu jer neki liječnici pretpostavljaju da je Albert godinama patio od nedijagnosticiranog raka želuca ili crijeva (godinama se žalio na probavne probleme), a drugi vjeruju da je Albert umro od sepse uzrokovane osnovnom Crohnovom bolešću ili ulceroznim kolitisom, što bi objasnilo njegovu jednomjesečnu smrt i probleme s probavom.

Budući da je kraljica Viktorija zabranila obdukciju, možda nikada nećemo saznati.

Je li kraljica Viktorija imala drugog, tajnog, supruga?

Nakon smrti princa Alberta 1861. godine, izbezumljena kraljica Viktorija proglasila je dvogodišnju kraljevsku žalost bez presedana. Godine 1863. možda je započela blizak, osobni odnos sa svojim slugom, Johnom Brownom, koji je trajao 20 godina, do Johnove smrti u dobi od 56 godina.
Na žalost Viktorijinih savjetnika, javnost ju je nazivala “gospođom Brown”, a njezina su djeca Johna nazivala “maminim ljubavnikom”. Viktorija se prema Johnu ponašala kao prema članu obitelji, čak mu je poklonila i kuću. Njezini su dnevnici puni referenca na njega, a njezina je posljednja želja bila da ju pokopaju s uspomenama i na Alberta i na Johna.

Je li Jack Trbosjek bio član kraljevske obitelji?

Princ Albert Victor, unuk kraljice Viktorije, bio je najstariji sin kralja Eduarda VII., ali je preminuo prije svog oca u dobi od 28 godina i tako nikada nije postao kralj. No Eddy, kako je dobio nadimak, će ući u povijest kao jedna od osoba za koju se vjeruje da je mogao biti Jack Trbosjek, ubojica najmanje pet žena u četvrti Whitechapel u Londonu 1888.

Iako su novinska izvješća ukazivala da Eddy nije bio ni blizu Whitechapela, u to su se vrijeme pojavila pitanja koja se nastavljaju do danas zbog Eddyjevog tajanstvenog života. Pretpostavljalo se da je bio gay. I njegova je smrt misteriozna. Iako se službeno tvrdi da je umro od gripe 1892., neki vjeruju da je umro od sifilisa i da je možda počinio ubojstva dok je u naletu sifilitičkog ludila. Pitanje je je li princ Eddy bio ljevoruk? Čini se da je Jack Trbosjek bio.

Je li princ Harry doista sin kralja Karla III.?

Godine 1995. princeza Diana priznala je aferu sa svojim instruktorom jahanja, Jamesom Hewittom. No neki su tada već sumnjali da princ Harry (rođen 1984.) riđe kose i snažne čeljusti nikako ne može biti sin brinete i tada još princa Charlesa slabo izražene čeljusti.

Hewitt je uvijek nijekao očinstvo, a osim toga, neki tvrde da je Dianina afera počela tek nakon Harryjeva rođenja. Test očinstva jedini bi dao odgovor, ali njega još nitko nije naručio.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.