The Destruction of Pompeii and Herculaneum/ John Martin / 1822

Najpoznatija europska vulkanska erupcija još je strašnija nego što smo mislili! Ugušila je ljude za samo 15 minuta

Autor: Zlatko Govedić

Pompeji (lat. Pompeii) su antički grad koji se nalazio na području današnje talijanske regije Kampanije. Rimskom su kolonijom postali 80. pr. Kr.

No grad je najpoznatiji po tome što ga je 62. godine (nove ere) pogodio strahovit potres, a 79. i erupcija obližnjeg vulkana Vezuva, koja je grad potpuno razorila pa on više nikada nije bio obnovljen.

Znanstvenici sada navode kako je divovski oblak pepela i vulkanskih plinova za samo 15 minuta ugušio gotovo sve žrtve erupcije, a procjenjuje ih se da ih je bilo od 1.000 do 6.000.

Studija stručnjaka sa Sveučilišta u Bariju, u suradnji s talijanskim Nacionalnim institutom za geofiziku i vulkanologiju te Britanskim geofizičkim društvom iz Edinburgha, zaključila je da je piroklastični tok obuhvatio cijele Pompeje samo nekoliko minuta nakon erupcije.

Smrtonosni oblak

Piroklastični tok je kretanje piroklastičnog materijala izbačenog iz vulkana.

Piroklastični materijal je kruti materijal izbačen iz vulkana za vrijeme erupcije. Prema veličini čestica obuhvaća vulkanske bombe (> 32 mm), lapile (4 do 32 mm) i vulkanski pepeo (< 4 mm), Dijeli se na kristaloklaste (čestice kristala, tj. minerala), litoklaste (čestice stijena) i vitroklaste (čestice vulkanskog stakla).

“Smrtonosni oblak imao je temperaturu veću od 100 Celzijevih stupnjeva, a sačinjavao ga je ugljikov dioksid, kloridi te čestice pepela i vulkanskog stakla”, navodi Roberto Isaia, jedan od stručnjaka iz talijanskog Nacionalnog instituta.




“Neki su ljudi poginuli od kiše projektila, ali većina ih je umrla od gušenja. Tih 15 minuta u tom paklenom oblaku stanovnici nisu mogli ni zamisliti što se događa. Živjeli su s potresima, ali ne i s erupcijama pa ih je Vezuv sigurno iznenadio i zbrisao oblakom pepela”, zaključuje Isaia.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.