Karta nekadašnjega grada Wittenooma, Screenshot/Youtube

Najopasniji grad na svijetu sada je ispražnjen i izbrisan s karte: ‘Ne dolazite ovamo, umrijet ćete’

Autor: Zlatko Govedić

Grad Wittenoom u regiji Pilbari na sjeveru države Zapadne Australije (Australija) nekada je bio domaćin tisućama ljudi, no danas je potpuno prazan te izbrisan s karte… i to s opravdanim razlogom.

Nekadašnje rudarsko središte bogato krokidolitom, tj. plavim azbestom, sada je najveće kontaminirano područje na južnoj Zemljinoj polutki.


Na vrhuncu slave, tijekom 1930-ih, Wittenoom je imao nekoliko tisuća stanovnika i uspješnu rudarsku industriju.

Natpis u blizini nekadašnjega grada, Foto: Wikimedia Commons

Smrtonosna tvar

Međutim, plavi azbest koji su rudari iskapali, bio je i veoma smrtonosan. Zatvaranjem rudnika 1996. godine, broj umrlih od smrtonosnih vlakana plavog azbesta premašio je 2000.

Unatoč naporima za čišćenje, tri milijuna tona azbestnih ostataka ostalo je na tom mjestu. Zrak je i dalje toksičan, što je prisililo vladu na rušenje zgrada, zatvaranje odlagališta otpada i isključivanje Wittenooma iz nacionalne mreže kako bi odvratili posjetitelje.

Sada, kada su svi putevi blokirani, grad je meta neustrašivih turista. Unatoč naporima da se spriječi ulazak, neki ne mogu odoljeti izazovu da vide “najopasniji grad na svijetu”.

Ime grada uklonjeno je s prometnih znakova, Foto: Wikimedia Commons

Konačno demoliranje

Robin Chapple, bivši stanovnik Wittenooma i umirovljeni zastupnik ekološke udruge Western Australia Greens, ističe potrebu za jačim sigurnosnim mjerama i uklanjanjem opasnih ostataka azbesta s tog područja.

“Ako se nešto dovoljno dugo skriva, svi će poželjeti vidjeti što se krije. Vlada i industrija koja je dopustila razvoj Wittenooma ima odgovornost za čišćenje”, tvrdi Chapple.
Unatoč ozbiljnom riziku od azbestoze, odnosno bolesti izazvane izlaganjem azbestu, znatiželjnici i dalje pokušavaju posjetiti ovaj opasni grad, dok se raspravlja o troškovima i odgovornosti za njegovo konačno demoliranje.

Ovo je grad s najmanje božićnog duha u cijeloj državi: ‘Zahvalan sam što ove godine nema oglasa’
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.