fbpx
Ilustracija

‘Najluđa’ posljedica klimatskih promjena: Evo kako je došlo do doslovnog pomicanja Zemljinih polova!

Autor: Zlatko Govedić

Tim znanstvenika koji je vodio Shanshan Deng s Instituta za geografske znanosti i istraživanje prirodnih resursa pri Kineskoj akademiji znanosti objavio je istraživanje koje pokazuje da je otapanje ledenjakā, koje je rezultat globalnog zagrijavanja, od 1990. uzrokovalo značajne pomake u Zemljinoj osi rotacije.

Geografski sjeverni i južni pol su se doslovno pomaknule! Riječ je o točkama na kojima os Zemljine rotacije siječe površinu našega planeta.

Od devedesetih godina na pomjeranje polova uticao i gubitak od oko sto milijardi tona leda godišnje zbog klimatskih promjena.

Od 1980. godine položaj polova pomjerio se za oko 4 metra.

“Ubrzani pad zaliha vode na površini, koji je rezultat otapanja ledenjaka, glavni je pokretač ubrzanja polarnog kretanja nakon devedesetih”, zaključak je istraživanja.

Osim otapanja ledenjaka, pomjeranju osi pridonijelo je i ispumpavanje podzemnih voda. Ona se prirodno nalazi ispod površine, ali kada se jednom ispumpa i iskoristi za piće ili poljoprivredu, većinom na kraju završi u moru, što dovodi do preraspodjele njene mase po površini Zemlje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.