Screenshot/Youtube

‘Najluđa’ cesta na svijetu: ‘Jeziva je, ne znam bih li mogao proći, a da cijelo vrijeme ne gledam gore’

Autor: Zlatko Govedić

Cesta koja vodi prema plaži imenom “Pandawa” na otoku Baliju (Indonezija) okružena je dvjema liticama i tako razdvaja cijeli plato. Ovih je dana izazvala žestoku internetsku debatu o praktičnosti projekta i njegovom utjecaju na lokalnu divljinu.

Plaža Pandawa, koja se može pohvaliti finim bijelim pijeskom i kristalno čistim morem, već je bila jedno od najljepših obalnih odredišta na Baliju, ali cesta isklesana u vapnenačkim stijenama, koja spaja plažu s ostatkom otoka, stvarno ju je katapultirala među najpoželjnija turistička odredišta na otoku.


Do prije desetak godina, plaža Pandawa bila je popularna isključivo među lokalnim stanovništvom jer su vapnenačke stijene bile nepremostiva prepreka za strance.

No, sve se promijenilo 2012. godine kada je cesta koja vodi prema plaži izgrađena probijanjem stijena. Danas je ta cesta postala turistička atrakcija sama po sebi, ali i predmet žustre rasprave.

Od trenutka kada je cesta prema plaži Pandawi otvorena, odmah je pretvorila tu skrivenu destinaciju u glavno turističko mjesto. S visokim okomitim stijenama s obje strane, cesta je postala popularna među korisnicima Instagrama koji traže upečatljive fotografije.

Rad na cesti započeo je 2011. kada su buldožeri i bageri počeli uklanjati vapnenački krajolik. Financirali su ju indonezijska vlada i privatni investitori.

Fotografije i videozapisi ceste nedavno su postali viralni na Redditu, gdje su ih milijuni ljudi pregledali. Zanimljivo, dok se neki dive cesti prema plaži, drugi tvrde da je možda razvijena nepromišljeno jer potpuno sprječava životinje da prelaze vapnenački plato.
Nestvarni prizori s utakmice: Pogledajte kakvu je golemu neman žena pokušala uvesti na tribinu

“Razdvojili su teritorij toliko životinja, bez mogućnosti prijelaza, budale”, komentirao je jedan korisnik Reddita.

“Treba im most za životinje”, dodao je drugi.

“Jeziva je, ne znam bih li mogao proći, a da cijelo vrijeme ne gledam gore”, napisao je treći.
Oni koji brane projekt tvrde da na tom području više nema puno divljih životinja pa cesta zapravo nikome ne stvara probleme.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.