Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Najhladnija rijeka na svijetu je u Hrvatskoj: Temperatura ne prelazi sedam stupnjeva, evo i zašto

Autor: F.F

Ako bi ste pogađali da je najhladnija rijeka negdje blizu Sjevernog ili Južnog pola, možda negdje u šumi pokrivenoj snijegom, prevarili biste se. Riječ je zapravo o Neretvi koja izvire i teče kroz Bosnu i Hercegovinu te Hrvatsku. Njezin izvor, poznat kao Gornja Neretva, predstavlja najhladniji dio ove rijeke, a čak i ljeti temperatura vode rijetko prelazi sedam stupnjeva Celzijusa.

Stručnjaci sa stranice Science Blurtit objašnjavaju ovu neobičnu hladnoću Neretve početkom njenog toka ispod planine Jabuke, koja je dio planinskog lanca Zelengore, smještene na visini od 1.227 metara, kao i činjenicom da je sami izvor okružen s nekoliko jezera. Osim po hladnoći, Neretva je poznata i po svojoj tirkiznoj boji, koja joj daje prepoznatljiv i prekrasan izgled.

Unatoč svojoj boji, voda Neretve je pitka. Rijeka se također koristi za proizvodnju električne energije; u blizini izvora Neretve nalaze se četiri hidroelektrane i brane.

Screenshot/Youtube

Većim dijelom prolaz kroz BiH

To Neretvu čini iznimno važnom za stanovnike zemalja kroz koje protječe. Rijeka Neretva proteže se na 230 kilometara, veći dio toka kroz Bosnu i Hercegovinu (208 km), dok manji dio prolazi kroz Hrvatsku (22 km) prije nego što se ulije u Jadransko more. Neretva je najduža rijeka koja teče prema Jadranskom moru s njegove istočne obale.

Hoćemo li moći kontrolirati umjetnu superinteligenciju? Stručnjaci objasnili zašto to neće biti moguće!

Ime Neretva potječe još iz antičkog doba, kada je grčka kolonija Narenta, smještena uzvodno od današnjeg Metkovića, dobila ime po ovoj rijeci. Stari nazivi za Neretvu bili su Nera ili Narenta. U antička vremena, Neretva je bila poznata kao Narenta, a u blizini današnje Jablanice živjelo je ilirsko pleme Narensi.
Delta Neretve jedno je od rijetkih plodnih područja u Dalmaciji. U srednjovjekovnoj Bosni, na Neretvi, blizu današnjeg Počitelja, postojalo je brodogradilište. Neretva je plovna do Metkovića, a manjim plovilima do Čapljine, iako ta mogućnost nikada nije iskušana. Također, ona je jedina krška rijeka koja je uspjela prebroditi ponor.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.