Blond čokolada, Screenshot/Youtube

Najfinija čokolada na svijetu izgleda kao bijela, ali zapravo je zasebna vrsta

Autor: D. M.

U carstvu čokoladnih varijacija, blond čokolada (eng. blonde chocolate) pojavila se kao primamljiva opcija, iako tek treba postići široku popularnost koju uživaju njezini tamniji pandani. Ipak, najavljuju je kao jednu od najinovativnijih kreacija u slastičarstvu.

Podrijetlo blond čokolade seže u 2004. godinu, tijekom izložbe u Japanu, gdje je francuski slastičar Frederic Bau nenamjerno kreirao pravi “kulinarski proboj”. U trenutku rastresenosti, Bau je ostavio bijelu čokoladu da se topi u banjamariji dulje vrijeme, što je rezultiralo neočekivanom transformacijom. Banjamarija (bain-marie) je posuda s toplom vodom koja održava toplinu jela ili služi za njihovu pripremu.

Po povratku je otkrio da je bijela čokolada dobila blijedosmeđu nijansu i prepoznatljiv profil mirisa i okusa. Ta nova poslastica posjedovala je kremastu glatkoću bijele čokolade, u kombinaciji s notama umaka butterscotch, karamele i peciva, uz dašak pržene kave u svom naknadnom okusu.

‘Nastala je magijom’

Prepoznavši potencijal svoje slučajne kreacije, Frederic Bau ju je nazvao “blond čokolada”. “Slučajno, magijom… postala je blond! Ova čokolada pojavila se s nevjerojatnom bojom i mirisom”, ispričao je Bau za francuske medije, razmišljajući o slučajnoj prirodi svog otkrića.

Unatoč prepoznavanju potencijala blond čokolade, njezino stvaranje pokazalo se izazovnim za repliciranje zbog njegove slučajne prirode. Tijekom sljedećih sedam godina Frederic Bau posvetio se eksperimentiranju i usavršavanju, nastojeći dosljedno proizvoditi blond čokoladu vrhunske kvalitete.

Jedinstveni karakter plave čokolade proizlazi iz kemijskog procesa poznatog kao Maillardova reakcija, sličnog karamelizaciji, ali koji utječe i na šećere i na aminokiseline. Ta se transformacija događa kada je bijela čokolada izložena dugotrajnoj toplini, kao u Bauovoj izvornoj “nesreći”.




Najskuplja čokolada na svijetu ima nevjerojatan proces izrade: Pogledajte koliko košta

Nije jedina

Od 2012. blond čokolada je komercijalno dostupna. Proizvodi ju francuska tvrtka Valrhona pod imenom Dulcey. Unatoč tome što je dobila hvalospjeve među poznavateljima, blond čokolada tek treba postići glavno priznanje. Dio izazova leži u francuskom zakonodavstvu, koje je kategorizira kao varijaciju bijele čokolade, a ne kao zasebnu vrstu.




Put komercijalizacije blond čokolade može se usporediti s putem druge nekonvencionalne slastice, “Ruby čokolade”, napravljene od zrna kakaovca “Ruby” i poznate po svojoj prirodnoj ružičastoj nijansi. Unatoč tome što je hvaljena kao značajna inovacija u industriji čokolade, i Ruby čokolada tek treba dobiti službeno priznanje kao zasebna vrsta.

Dok te jedinstvene varijacije nastavljaju osvajati nepce i inspirirati kulinarska istraživanja, potraga za priznanjem i prihvaćanjem unutar leksikona čokolade i dalje traje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.