Screenshot/Youtube

Najduža ravna cesta na svijetu impresivan je građevinski poduhvat: Evo gdje se nalazi

Autor: Zlatko Govedić

Izvanredna dionica Autoceste 10 u Saudijskoj Arabiji, duga 256 km, zaslužila je titulu najduže ravne ceste na svijetu. Ta impresivna dionica presijeca pustinju Rub-al-Khali, pružajući jedinstveno i snažno iskustvo vožnje.

Autocesta 10 proteže se ukupno na 1474 km, povezujući jugozapadni grad Al Darb i Al Bathu na istoku. To je vitalna ruta za vozače kamiona koji prevoze robu po Saudijskoj Arabiji, ali njezin najpoznatiji dio poznat je po neprekinutoj liniji kroz pustinju.

Izvorno izgrađena kao privatna cesta za kralja Fahda, ta dionica Autoceste 10 otada je integrirana u sustav javnih cesta, zaradivši Guinnessov svjetski rekord zbog svoje neusporedive ravnosti.

Screenshot/Youtube

Duga i dosadna

Često nazivan “najdosadnijom cestom na svijetu”, taj segment karakterizira nedostatak zavoja, gotovo potpuno ravan teren i monoton pustinjski krajolik. Savršeno ravan dio autoceste 10 vodi od autoceste 75 u području Haradh do autoceste 95 u zapadnoj Saudijskoj Arabiji, održavajući svoju nepokolebljivu putanju prije nego što blago zavoji u blizini Al Bathe, blizu obale Perzijskog zaljeva i granice s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema Guinnessovim rekordima, vožnja tom ravnom dionicom traje otprilike 2 sata. Titula najduže ravne ceste na svijetu nadmašuje prethodni rekord koji je držao segment od 146 km australske autoceste Eyre, koja je i dalje najduža ravna cesta u Australiji.

Izvanredna dužina i pravocrtnost Autoceste 10 čine je jedinstvenom značajkom infrastrukture Saudijske Arabije, odražavajući goleme pustinjske krajolike zemlje i njezine impresivne inženjerske sposobnosti.

U blizini egipatskih piramida pronađena misteriozna struktura: ‘Moglo bi otkriti puno toga’
Najduže ceste na svijetu

Najduža cesta na svijetu svakako je Panamerička autocesta, koja se proteže preko Sjeverne i Južne Amerike te ima ukupnu dužinu oko 30.000 km. Osim prekida od otprilike 100 km preko granice između Kolumbije i Paname, cesta povezuje većinu pacifičkih obalnih zemalja Sjeverne Amerike i Južne Amerike u povezani sustav autocesta.

Azijska autocesta 1 (AH1) najduža je ruta istok-zapad mreže azijskih autocesta, duga 20.557 km od Tokija (Japan) preko Koreje, Kine, jugoistočne Azije, Bangladeša, Indije, Pakistana i Irana do granice Turske i Bugarske zapadno od Istanbula gdje se na kraju spaja s europskom rutom E80, koja vodi sve do Lisabona u Portugalu.
Europska ruta E45, koja povezuje Norvešku i Italiju, kroz Finsku, Švedsku, Dansku, Njemačku i Austriju, s duljinom od oko 5190 km, najduža je europska ruta sjever-jug.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.