Screenshot/Youtube

Najbrži raketni pogon zadivio astronome: ‘Sada nam je Mars nadohvat ruci’

Autor: Zlatko Govedić

U pokušaju da revolucionira svemirska putovanja, NASA se udružila s tvrtkom za tehnološki razvoj Howe Industries iz Arizone (SAD) kako bi stvorili pogonski sustav koji bi mogao drastično smanjiti vrijeme putovanja do Marsa sa sadašnjih devet mjeseci na samo dva mjeseca.

U okviru NASA-ina programa Innovative Advanced Concepts (NIAC), šest obećavajućih projekata odabrano je za daljnji razvoj, označavajući značajan korak prema bržem i učinkovitijem istraživanju svemira. Među tim futurističkim pothvatima je pulsna plazmena raketa.

Ona ima za cilj iskoristiti snagu nuklearne fisije za stvaranje izboja plazme, učinkovito pokrećući svemirske letjelice kroz svemir neviđenim brzinama. S predviđenim potiskom do 100.000 njutna i specifičnim impulsom od 5000 sekundi, sustav obećava izvanrednu učinkovitost goriva.

Ekonomična alternativa

Taj pogonski sustav predstavlja odmak od tradicionalnih metoda, nudeći kompaktniju i ekonomičniju alternativu. Prethodni NASA-ini napori u tom području, kao što je projekt Pulsed Fission-Fusion (PuFF) pokrenut 2018., utrli su put ovoj revolucionarnoj inovaciji.

Moguće implikacije takve tehnologije doista su ogromne. Ne samo da bi mogao drastično skratiti vrijeme putovanja do Marsa, već bi također mogao ublažiti rizike povezane s produljenom izloženošću svemirskom zračenju i mikrogravitaciji, čimbenicima koji predstavljaju značajne izazove za misije s posadom.

Štoviše, sposobnost pulsne plazmene rakete da prihvati teže svemirske letjelice otvara mogućnosti za poboljšanu zaštitu od kozmičkog zračenja, osiguravajući sigurnost budućih istraživača svemira.
Jugoslavenski Titanik misteriozno je nestao: Zašto su morali poginuti, ni danas se ne zna

Put k zvijezdama

Kako NASA ulazi u drugu fazu programa NIAC, fokus se pomiče na zamršenu mehaniku pogonskog sustava, dizajna svemirskih letjelica, energetskih sustava i analize putanje. Cilj je jasan: otključati puni potencijal ove revolucionarne tehnologije i otvoriti put za sljedeći veliki skok čovječanstva u svemir.
Suradnja između NASA-e i Howe Industries predstavlja hrabar korak naprijed u području istraživanja svemira, nudeći primamljive izglede za ubrzana i sigurnija međuplanetarna putovanja.

Ako uspije, pulsna plazmena raketa mogla bi redefinirati mogućnosti svemirskih letova s ​​posadom i dovesti nas bliže zvijezdama.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.