Screenshot/X

Nadzorna kamera snimila neobično patuljasto biće: ‘To je gnom, već smo ga viđali’

Autor: Zlatko Govedić

Nedavna snimka nadzorne kamere koja prikazuje malo čovjekoliko biće snimljeno u gradu Monterreyu na sjeveru Meksika, izazvala je val kontroverzi na društvenim mrežama. Videozapis je podijelio je korisnik @UfologoJulio na X-u.

Na videu se vidi maleni tamni lik koji se brzo kreće kroz ruralno imanje okruženo prirodom. Međutim, nejasna priroda snimke dovela je do raširenih nagađanja. Mnogi korisnici smatraju da bi to mogao biti gnom, jedan od elementala – mitskih bića koja se često povezuju s prirodnim elementima.

Ta hipoteza potaknula je intenzivnu raspravu i debatu na raznim platformama društvenih medija. U raspravu se uključio i Carlos Álvarez, korisnik Facebooka, koji se prisjetio sličnog incidenta koji je istraživao poznati ufolog Jaime Maussan.

Loša kvaliteta snimke

Álvarez je komentirao objavu rekavši: “Kada se to dogodilo? Nikada prije nisam vidio ovaj video. Podsjeća me na slučaj koji se dogodio ovdje u Monterreyu, u kući u centru grada, prije nekoliko godina. Jaime Maussan proveo je istragu o tome”.
“To mora da je gnom. Ništa neobično u Meksiku. U Montemorelos u Nuevo Leonu, 2011. grupa djece tvrdila je da su vidjela malog, čovjekolikog stvora koji odgovara opisu gnoma. Djeca su opisala biće kao malo i brzo, sličnog izgledu gnoma iz bajki”, komentirao je drugi korisnik.

Video je objavljen u srijedu, 12. siječnja, u 6.26 ujutro, međutim postao je viralan tek ovog utorka, nakon čega su se brzo nagomilali pregledi i komentari.

Kvaliteta snimke otežava točnu identifikaciju bića, no ona je ponovno potaknula zanimanje za elementalna bića, mitske entitete povezane s raznim prirodnim elementima. Ta su stvorenja ugrađena u različite ezoterične tradicije i kulture te održavaju misterije i intrige o svojoj prisutnosti u modernom svijetu.
Srpski biolozi otkrili genijalnu strategiju zmija: ‘Grabežljivci ih ne žele ni pogledati’

Mitska bića

Elementali su mitska bića koja su, prema raznim ezoteričnim tradicijama, povezana s osnovnim elementima prirode: zrakom, vatrom, vodom i zemljom. Mogu se pojaviti u eteričnim (astralnim) tijelima, poput vila, a kad se materijaliziraju tada su sazdani isključivo od elementa koji predstavljaju.

Mogu, ali i ne moraju, sličiti ljudima. Mogu mijenjati oblik, ali ne i element. Iako su odavna prisutni u folkloru, prvi ih je popisao čuveni švicarski liječnik, alkemičar, astrolog i okultist Paracelsus (1493.-1541.)

Postoje četiri skupine elementalnih bića: silfovi (elementali zraka), salamanderi (elementali vatre), undine (elementali vode) i gnomi (elementali zemlje).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.