Foto: YouTube

Nad Saharom snimljen zastrašujući prizor: Astronauti iz svemira slikali masivnu ‘lubanju’

Autor: H.B.

NASA je nedavno objavila nevjerojatnu fotografiju koja prikazuje zastrašujuću “lubanju” koja izgleda kao da promatra svemir iz srca velikog vulkanskog kratera u Čadu. Snimljena je 12. veljače od strane astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS), dok je svemirski brod prolazio iznad Tibesti masiva, planinskog lanca koji se proteže kroz središnju Saharu kroz Čad i Libiju. NASA je podijelila ovu sliku 31. listopada putem Zemaljskog opservatorija.

Lubanja se nalazi na dnu Trou au Natrona, također poznatog kao Doon Orei, vulkanskog kaldera širokog 1000 metara, koji je ostao nakon masivnog vulkanskog izbijanja prije stotine tisuća godina. Ova geološka formacija smještena južno od Tarso Toussidéa, još većeg vulkanskog objekta doma potencijalno aktivnog stratovulkana.


Foto: NASA

Od čega se sastoji

Posebna bijela boja usta, nosa i lijevog obraza lubanje potječe od natrija, prirodne slane smjese koja uključuje natrijev karbonat dekahidrat, natrijev bikarbonat, natrijev klorid i natrijev sulfat. Oči i nosne šupljine su cindarski konusi, strme konične humke izgrađene oko vulkanskih otvora koji se uzdižu iznad ostatka dna kaldera. Tamno područje lijevo od lica je sjena stijene kratera, koja daje lubanji prepoznatljiv oblik, prenosi Live Science.

Došli doma nakon četiri mjeseca godišnjeg odmora i otvorili frižider: Pogledajte što ih je dočekalo

Iako je Trou au Natron danas pust i bez života, znanstvenici vjeruju da je nekada tu bilo ledeno jezero i to do prije otprilike 14.000 godina. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, istraživači su pronašli fosile morskih puževa i planktona ispod natronom prekrivenog dna kaldera, prema informacijama Zemaljske opservatorije. U 2015. godini, ekspedicija je otkrila fosile algi koji datiraju unatrag 120.000 godina.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.