Ilustracija: Pixabay

Nad Antarktikom uočena strašna situacija: Snimke su zabrinjavajuće, znanstvenici poslali upozorenje

Autor: Z.S.

Prema satelitskim podacima iznad Antarktika je trenutno jedna od najvećih zabilježenih zonskih rupa. Proteže se na površinu tri puta veću od Brazila, a mogla bi postati još veća od 26 milijuna četvornih kilometara koliko je izmjerena 16. rujna, jer se smanjenje ozona obično ne dosegne vrhunac prije sredine listopada.

Znanstvenici, piše Daily Mail, nisu sigurni zašto je rupa ozona ove godine tako velika, ali neki spekuliraju da bi to moglo biti povezano s podvodnom erupcijom vulkana Tonga u siječnju 2022. godine. Njegov udar bio je jednak najsnažnijem američkom nuklearnom testu ikad i najvećoj prirodnoj eksploziji u više od stoljeća.


Što je razlog?

“Naš operativni sustav praćenja ozona i prognoziranja pokazuje da je rupa ozona za 2023. godinu počela rano i brzo rasla od sredine kolovoza. Dosegla je veličinu od preko 26 milijuna četvornih kilometara 16. rujna, što je čini jednom od najvećih zabilježenih ozonskih rupa”, rekla je Antje Inness, znanstvenica u Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). Objasnila je da bi podvodna erupcija vulkana Tonga mogla biti kriva.

“Erupcija vulkana Hunga Tonga u siječnju 2022. godine ubacila je puno vodene pare u stratosferu, koja je stigla na južne polarno-regionalne krajeve nakon završetka rupe ozona za 2022. godinu”, rekla je dr. Inness.

Zastrašujuće otkriće znanstvenika o Atlantskom oceanu: Događa se nešto što će utjecati na sve
Još uvijek se istražuje

“Vodena para mogla bi dovesti do pojačane formacije polarizacijskih stratosferskih oblaka, gdje klorofluorougljici (CFC) mogu reagirati i ubrzati iscrpljivanje ozona. Prisutnost vodene pare također može doprinijeti hlađenju antarktičke stratosfere, što dodatno pojačava formiranje tih polarizacijskih stratosferskih oblaka i rezultira robusnijim polarnim vrtlogom”, dodala je.

Unatoč ovoj teoriji, znanstvenici upozoravaju da točan utjecaj erupcije na rupu ozona još uvijek predstavlja predmet istraživanja.

Veličina varira

Veličina ozonske rupe, inače varira. Svakog kolovoza, na početku antarktičkog proljeća, počinje rasti i doseže vrhunac oko listopada, prije nego što se malo povuče i na kraju ponovno zatvori. Do toga dolazi jer Antarktika ulazi u ljeto, a temperature u stratosferi počinju rasti. Kako se to događa, mehanizam koji oštećuje ozon i stvara rupu usporava zaustavljajući daljnje širenje rupe.

Normalno stanje tek 2050?

Rupa se u posljednje tri godine zatvorila kasnije nego inače, djelomično zbog požara u Australiji tijekom ‘Crnog ljeta’ 2019.-2020., koji su oslobodili velike količine dima koji uništava ozon.

Također se otvorila nekoliko tjedana ranije ove godine, početkom kolovoza, i nije jasno kada će se sigurno ponovno zatvoriti.

Oštećenje ozonskog omotača primijećeno je 1985. godine, a tijekom posljednjih 35 godina poduzete su razne mjere kako bi se pokušala smanjiti rupa. Stručnjaci su uvjereni da je Montrealski protokol iz1987. godine, pomogao ozonu da se oporavi, ali ovogodišnji mjerenja sa satelita Copernicus Sentinel-5P iz Europe su loša vijest.

Kako bi izgledalo da u Zemlju brzinom svjetlosti udari sićušna igla?

Claus Zehner, upravitelj misije Europske svemirske agencije za Copernicus Sentinel-5P, rekao je da je to dovelo do obnavljanja ozonskog sloja.

“Znanstvenici trenutno predviđaju da će globalni ozonski sloj doseći svoje normalno stanje oko 2050. godine”, kazao je.

Ozon je spoj koji se prirodno pojavljuje u tragovima visoko u atmosferi. Za ljude je otrovan ako se unese, ali na velikoj visini iznad površine Zemlje, štiti od štetnih ultraljubičastih zraka koje isijava sunce.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.