Ilustracija/Twitter

NA RUBU NUKLEARNOG SUKOBA! Amerikanci napadaju ruske elektrane spremajući potpuni kolaps Rusije

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Zamjenik tajnika ruskoga Vijeća sigurnosti Oleg Kramov izjavio je u srijedu da je SAD optužio druge zemlje za provođenje cyber napada kako bi opravdao pokretanje vojnih operacija protiv njih.

U intervjuu objavljenom u časopisu “Rossiyskaya Gazeta”, Kramov je rekao da SAD čini sve da optužbe izgledaju legitimno.

“Cilj je očigledan: legalizirati mogućnost izvođenja ne samo cyber napada nego i vojne operacije protiv nepoželjnih zemalja, uključujući uporabu nuklearnog arsenala”, rekao je Kramov i dodao:

“SAD inzistiraju na tome da skupina zemalja može jednostrano izreći kazne za cyber napade. Washington i njegovi saveznici razumiju problem geopolitički sigurne uporabe kompjutorskih i komunikacijskih tehnologija i njihovih interesa. Svi oni koji nisu njihovi politički saveznici optuženi su za cyber napad”, rekao je.

On je dodao da SAD i njihove savezničke zemlje znaju da je veoma teško identificirati izvor cyber napada.

“Suglasni su da bilo koja zemlja može biti proglašena krivom te na osnovu prava na samoobranu predviđenog Poveljom UN-a tvrde da postoji mogućnost poduzimanja mjera reakcije”, rekao je.

Još u lipnju, u New York Timesu, otkriveno je, pozivajući se na vladin izvor, da američke obavještajne službe pojačavaju hakerske napade na ruske elektroenergetske mreže.




Prema objavi, Washington se pokušava infiltrirati u programe koji mogu prikupiti informacije o ruskim elektroenergetskim mrežama i navodno ubaciti agresivne sustave.

Pretpostavka citiranog izvora jest da to ukazuje da su akcije svojevrsna uzbuna i dio plana cyber napada ako odnosi između Moskve i Washingtona postanu potpuno neprijateljski nastrojeni.

Prema objavi, nemoguće je procijeniti u kojoj se mjeri SAD uspio infiltrirati u ruske energetske sustave i u kojoj mjeri mogu izazvati zastoj širom zemlje ili paralizirati njene oružane snage.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.