fbpx
Exploding Activity With Lava - Natural Phenomenon - Illustration

Na pragu smo konačnog sustava predviđanja vulkanskih erupcija! Ova će tehnologija spasiti milijune života!

Autor: Zlatko Govedić

Mion je elementarna čestica negativnog naboja koja se zajedno s elektronom i tau leptonom ubraja u skupinu leptona. Lepton je pak subatomska čestica koja ne podliježe jakom međudjelovanju (jakoj nuklearnoj sili) i ima spin 1/2, čime se razlikuje od kvarka, a s njime se ubrajaju u fermione (subatomske čestice polucjelobrojnoga spina).

Mioni su posvuda oko nas. Svake sekunde nekoliko stotina njih prolazi kroz nas, a da to ni ne znamo. Nastaju kada kozmičke zrake uđu u Zemljinu atmosferu. Posve su bezopasne i brzo se raspadaju u nakupine lakših čestica.

Prodiru u objekte poput rendgenskih zraka, što ih čini korisnim znanstvenicima, koji su ih iskoristili da otkriju skrivenu komoru u Keopsovoj piramidi prije četiri godine.

Znanstvenici ih također rabe za mapiranje unutarnje strukture vulkana, što bi jednog dana moglo pomoći u predviđanju opasnih erupcija.

Kako bi stvorili te karte, znanstvenici mjere koliko učinkovito čestice prolaze kroz magmu koja teče kroz špilje, komore i stjenovite prolaze u vulkanima, a zatim upotrebljavaju te informacije za izradu geoloških nacrta. Metoda poznata kao miografija jednoga bi dana mogla biti “konačni sustav detekcije magme”.

Mioni su poput elektrona: imaju negativan naboj, ali su 207 puta masivniji od elektrona, putujući gotovo brzinom svjetlosti. Ta masa i brzina omogućuju im da prodru u guste materijale poput vulkanske stijene. Što je objekt gušći, mioni brže gube brzinu i propadaju.

Mnogi mioni mogu udariti u vulkan i proći kroz njega. No ako je vulkan dovoljno gust jer je ispunjen magmom, mion neće proći na drugu stranu.

Mapiranje unutrašnjosti vulkana

Kako bi uočili koji su mioni preživjeli putovanje, znanstvenici su postavili detektore miona na vulkane. Ti detektori stvaraju sliku unutrašnjosti vulkana hvatajući mione koji se nisu raspali dok su prolazili kroz vulkan i bilježeći praznine u kojima oni nisu preživjeli.
Osim što pomaže znanstvenicima da mapiraju vulkanske unutrašnjosti, nova studija ukazuje na to da bi miografija mogla koristiti za uočavanje rezervoara magme unutar vulkana koji su spremni za erupciju te za praćenje kretanja magme u stvarnom vremenu.

Erupcijama često prethodi magma koja se diže prema vrhu vulkana, a korištenje miona za otkrivanje toka magme u tom području vrha može pomoći znanstvenicima otkriti nadolazeće erupcije i omogućujući ljudima sigurnu evakuaciju prije erupcije.

“Poznavanje tih problema što je ranije moguće kupuje kritično važno vrijeme za one koji su odgovorni za lokalne protokole za uzbunu i evakuaciju. Predviđanje nasilnih vulkanskih erupcija sveti je gral za primijenjenu vulkanologiju”, zaključuju autori studije.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.