fbpx
Screenshot/Youtube

NA POSAO SAMOLETEĆIM DRONOM? Tehnologija je već ovdje, no što se zbiva u pozadini? Tko će dizajnirati budućnost – javnost ili privatne tvrtke?

Autor: Zlatko Govedić

Kako će u budućnosti izgledati uobičajeno putovanje na posao ili u kupovinu namirnica? Zamislite da napuštate kuću samoletećim dronom koji vas vodi do glavne ulice kako biste uhvatili leteći autobus. Na svojoj pametnoj kontaktnoj leći dobivate sve potrebne informacije. Dolazite do svoje stanice i dok hodate posljednjim koracima do odredišta primijetite nešto u izlogu trgovine. Priđete tome i vidite kako vam stoji, odmah kupite odjevni promet i on vam se odmah dostavlja kući.

Autobusi i automobili jure velikim brzinama, ali nema sudara jer sofisticirana umjetna inteligencija kontrolira sve. Ulični krajolik više nije jedan sloj, već mnogo isprepletenih prolaza na različitim niskim nadmorskim visinama. Parkovi i otvorene zelene površine protežu se okomito, stvarajući manje i privatizirane džepove zelenila unutar visokih zgrada.

Gradovi su postali središta razvoja i primjene digitalne tehnologije, a stvaranje grada budućnosti neće biti bez izazova, kao što su pristupačnost, društvena kohezija, jednakost i klimatske promjene.


U znanstvenofantastičnim TV serijama Altered Carbon i Westworld, urbane pozadine čine značajan dio prikaza budućnosti. Futuristički gradovi predstavljeni su kao gusto naseljeni, s neboderima koji se uzdižu iznad prometnih, uskih ulica.

U Westworldu postoje električna samoupravljajuća vozila za građane i samovozeći luksuzni dronovi za bogate. Pametne leće zamijenile su pametne telefone, a kupnja je također hiperrealna uz pametna ogledala koja uklanjaju potrebu za fizičkim isprobavanjem odjeće. Te tehnologije, pametne leće, pametna zrcala i poboljšana okruženja, već postoje.

Marginalizirane skupine moraju biti dio procesa u dizajniranju te budućnosti. Tko će onda dizajnirati tu budućnost – privatne tvrtke ili javni sektor, pitaju se autori novog eseja.

Planeri, projektanti i vlade moraju biti u stanju držati korak s tehnologijama koje se brzo mijenjaju i koje mogu oblikovati naš svijet nabolje ili nagore.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.