Foto: European Space Agency

Na Marsu otkriven jako neobičan fenomen, podsjeća na jednu vrstu sa Zemlje

Autor: Bruno De Zan

Europska svemirska agencije (ESA) objavila je neobične snimke s Marsa, koje su zbunile mnoge. Na slikama se vide “crni pauci” koji preplavljuju površinu Marsa, ali znanost je objasnila da se ne radi o nekoj bizarnoj vanzemaljskoj vrsti, već o prirodnom fenomenu.

Slike su zabilježile ESA-ine svemirske letjelice Mars Express i ExoMars Trace Gas Orbiter. Crne mrlje koje oblikom nalikuju na paukove zabilježene su na južnom polarnom području Marsa, koje smo nazvali Inca City.

Marsovski pauci ustvari su kanali ugljičnog dioksida širine između 45 metara i 1 kilometra koji nastaju odmrzavanjem leda koji sadrži taj plin. Najniži slojevi leda sublimiraju, plin se širi i probija kroz gornje slojeve, a s njim na površinu se probija i tamna prašina. Kad dođe na površinu ona se taloži, što stvara mrlje s “raširenim krakovima”.
Angustus Labyrinthus

Neki od gejzira mogu probiti led i do debljine od jednog metra. Inca City, koji nosi i naziv Angustus Labyrinthus, dobio je ime po okamenjenim grebenima koji su nekad bili dine ili glečeri.

Najnovije otkriće zapanjilo astronome: ‘Čini se da deveti planet ipak postoji’
Inca City je dio formacije promjera 86 kilometara, koja je vjerojatno ostatak kratera koji je nastao udarom nekog svemirskog tijela. Sediment se u krateru nakupljao tisućama godina, zbog čega su nastale magmatske formacije koje podsjećaju na ruševine drevnih građevina.

Zahvaljujući ESA-inim letjelicama znanstvenici mogu dobiti novi uvid u geologiju crvenog planeta. Fotografije poput ovih daju nam uvid u promjene koje su se događale na planetima i omogućuju da bolje shvatimo Sunčev sustav.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.