Foto: Screenshot/Branimir Jukić/https://moreikrs.hr

Na jugu Hrvatske pronađena davno zaboravljena vrsta: ‘Pretpostavili smo da bi tu mogli biti’

Autor: I.G.

Ohrabrujuće vijesti dolaze iz Imotske krajine. Bjelonogi rak, ugrožena vrsta, pronađen je na mjestu koje nije u vezi s rijekom Vrljikom. Ovo otkriće je iznenadilo i stručnjake koji su se aktivno trudili pronaći ovu vrstu, čija prisutnost na ovom području bila je upitna. Ova nova lokacija donosi nadu da će Austropotamobius pallipes, poznatiji kao bjelonogi rak, ipak pronaći svoj dom u vodama Imotske krajine.

Javna ustanova “More i krš” provodi projekt istraživanja povoljnih staništa za bjelonogog raka postavljanjem lovki na različitim lokacijama. Lokacija otkrića zasad će ostati tajna, ali prema riječima Branimira Jukića, geografa iz navedene ustanove, nalazi se oko petnaestak kilometara udaljeno od Imotskog, u nedostupnoj potočnoj dolini.

Saznaje se da je riječ o lokaciji petnaestak kilometara udaljenoj od samoga grada Imotskog te da je vodena zona koja je dom ove priželjkivane vrste potočna dolina nedostupna većem broju ljudi, stručno za Slobodnu Dalmaciju opisuje Branimir Jukić, geograf iz Javne ustanove:

“Novi pronalazak bjelonogog raka nalazi se u jednom od periodičnih tokova viših predjela Imotske krajine. Kako se radi o nenaseljenom području bez, po prirodu, negativnih utjecaja čovjeka, pretpostavili smo da bi tu mogli biti dobri stanišni uvjeti za njegov pronalazak što je istraživanje i potvrdilo”.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Moguće povećanje površine Ekološke mreže

“Kroz naredna istraživanja pokušat ćemo utvrditi brojnost populacije, a moguće je i povećanje površine Ekološke mreže Natura 2000 na području Krajine, upravo zbog ovog otkrića jer je bjelonogi rak, temeljem Uredbe o ekološkoj mreži, zbog ugroženosti antropogenim i drugim utjecajima, ciljna vrsta za očuvanje”.

Bjelonogi rak, nekada je bio česta pojava u vodotocima Imotske krajine, posebno u široj javnosti najpoznatijoj rijeci Vrljici no danas je postao rijetkost koju možemo pronaći samo u skrovitim dijelovima.

Razloge izumiranja ove vrste ni biolozi ne mogu točno detektirati, smatraju kako je to posljedica različitih faktora poput onečišćenja vode, uništavanja staništa te prisutnosti bolesti poput račje kuge. Zabrinjavajući trend izumiranja bjelonogog raka nije specifičan samo za krška područja oko Imotskog, već je prisutan i diljem Hrvatske.
OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao

‘Cilj nije isključivo revitalizacija’

Zvonimir Matijević, jedan od stručnjaka iz “Mora i krša” koji je uključen u aktivnosti ovog projekta na području Imotske krajine, kaže kako nije cilj samo vratiti, očuvati ili pronaći nova staništa bjelonog raka, iako je to ljudima najatraktivnija pozitivna “posljedica” ukupnih napora, nego i da se pomaknu granice shvaćanju značaja slatkovodnih područja:
“Cilj nije isključivo revitalizacija populacije bjelonogog raka, već i stvarna promocija svijesti o važnosti očuvanja slatkovodnih ekosustava i edukacija lokalnog stanovništva o ekološkim problemima i mjerama zaštite vodnih resursa”.

To je ključna komponenta ovog projekta. Kroz različite edukativne aktivnosti, lokalna zajednica se potiče na aktivno sudjelovanje u očuvanju prirode i promicanju održivog korištenja vodenih resursa. Osim toga, istraživači provode i analizu vode i staništa kako bi identificirali najprikladnija područja za obnovu populacije ove ugrožene vrste.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.