Formacija Durupınar, Foto: NoahsarkScans/Facebook

Na istoku Turske pronađeni ostaci Noine arke?

Autor: Zlatko Govedić

Bez obzira na to vjerujete li da su se događaji opisani u Starom zavjetu stvarno dogodili, priča o Noinoj arci i velikom potopu već vam je poznata pa ne treba previše uvoda.

Stoljećima su entuzijasti, ali i neki znanstvenici, pokušavali ući u trag posljednjem počivalištu arke koja se, prema Bibliji, zaustavila negdje u planinama današnje Turske.

Lokalitet Durupınar geološka je formacija od limonita na planini Tendürek na krajnjem istoku Turske, samo 3 km od granice s Iranom. Sama formacija visoka je 164 m, a nalazi se na oko 2000 m nadmorske visine.

Neki entuzijasti smatraju da je upravo ona okamenjeni ostatak Noine arke.

NEVJEROJATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: U srcu Europe pronađeno kružno zdanje starije i od piramida i od Stonehengea

Ljudska aktivnost

Dok geolozi općenito tvrde da je to mjesto prirodna formacija, od 2021. znanstvenici s tri sveučilišta u Turskoj i Sjedinjenim Državama analiziraju uzorke stijena i tla pronađene na tom mjestu kako bi utvrdili je li ono doista ostatak Noina legendarnog plovila.
Prema početnim rezultatima doista postoje dokazi ljudske aktivnosti na mjestu u obliku “glinenih materijala, morskih materijala i plodova mora” koji datiraju iz vremena velike poplave.

“Prema prvim nalazima studije, smatra se da su ljudske aktivnosti na ovom području postojale od razdoblja bakrenog doba (kalkolitika), odnosno između 5500. i 3000. pr. Kr. Inače, poznato je da se vjeruje da se potop dogodio otprilike u to vrijeme”, kaže geograf Faruk Kaya sa Sveučilišta İbrahim Çeçen (Ağrı, Turska).

Foto: NoahsarkScans/Facebook

Dakako, dokazi o ljudskoj aktivnosti na tom mjestu iz tog vremena ne potvrđuju niti negiraju da je sama formacija Noina arka, niti da je Noa doista postojao.
Međutim, za one koji se nadaju da će jednom zauvijek dokazati da je ovo mjesto doista posljednje počivalište arke, ono – u najmanju ruku – budi nadu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.