Foto: Screenshot/YouTube

Na dnu mora pronađeni misteriozni predmeti: Kruži zanimljiva teorija koja mijenja povijest

Autor: F.F

U 1500. godini, Pedro Álvares Cabral, portugalski plemić, smatran je prvim Europljaninom koji je stigao u Brazil. No, tisuću godina kasnije, otkriće na obali Rio de Janeira gotovo je izazvalo reviziju te tvrdnje i moglo bi promijeniti povijest modernog svijeta.

U listopadu 1982., Robert Marx, američki lovac na blago, krenuo je istraživati zaljev Guanabara nakon što je dobio dojavu o mističnim artefaktima. Pronašao je veliku zbirku amfora, visokih posuda koje su stari Grci i Rimljani koristili za prijenos raznih dobara. Marx je pretpostavio da su amfore prevezene u Brazil rimskim brodom.

Ako je to istina, Rimljani su stigli u Brazil punih 17 stoljeća prije portugalskih moreplovaca. To bi potencijalno promijenilo sliku o Rimljanima kao pustolovima i ponovno definiralo brazilsku povijest, prenosi Indy100.

Kontroverzni lovac na blago

Marx je bio sumnjičav kad je prvi put čuo za amfore, ali je postao uvjeren u njihovu autentičnost nakon što je sam istražio područje. Njegova teorija nije bez skeptika. Brazilska mornarica nije podržala njegove tvrdnje i tvrdila je da nije zataškala nalazište. Marx je kasnije bio optužen za krađu artefakata iz brodoloma, dodatno narušavajući njegovu reputaciju.

Unatoč kontroverzi, misterij ostaje neriješen zbog opće zabrane podvodnih istraživanja u Brazilu. Marx, poznat po svojim kontroverznim teorijama i avanturama, nije odustao od svojih istraživanja. Tvrdio je da je otkrio ostatke drvene olupine ispod površine mora, što bi moglo biti ključno u dokazivanju njegove teorije.

U srcu Europe pronađeni jezivi grobovi: Napravljeni su kako se pokojni ne bi ‘probudili’
Međutim, brazilski dužnosnici nisu bili naklonjeni njegovim istraživanjima i nisu mu dopustili daljnje radove. Uz to, drugi su osporili autentičnost amfora, tvrdeći da su ih sami Marx ili njegovi suradnici mogli postaviti kako bi podržali njegovu teoriju. Ova kontroverza dodatno je zamaglila situaciju i učinila teoriju o rimskom dolasku u Brazil još upitnijim.

Unatoč svemu, ovo otkriće i dalje intrigira povjesničare i arheologe diljem svijeta. Mnogi se nadaju da će buduća istraživanja rasvijetliti istinu i otkriti istinu o mogućem dolasku Rimljana u Brazil.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.