Foto: Screenshot/YouTube

Na dnu mora pronađena je misteriozna struktura: ‘Što god da je, to ne nalazimo u prirodi’

Autor: F.F

Znanstvenici su bili na tragu jedne od najvećih svjetskih misterija dubokog mora. To putovanje započelo je davne 2011. godine kada su švedski istraživači Peter Lindberg i Denis Asberg istraživali Baltičko more u potrazi za blagom. Njihovi sonarni radari otkrili su neobičnu strukturu na dubini od gotovo 100 metara ispod površine mora.

Ta struktura, koja je bila okruglog oblika s promjerom od oko 60 metara, izgledala je kao da je izravno ispala iz znanstvene fantastike. Zagonetna priroda ovog otkrića potaknula je mnoštvo teorija, od toga da su ostaci drevne civilizacije do toga da je riječ o dijelu NLO-a ili skrivenom nacističkom oružju.

No, istina je ostala izuzetno nejasna, s različitim stručnjacima koji su nudili svoje teorije. Nakon godina istraživanja i spekulacija, većina stručnjaka složila se da je ta struktura, poznata kao “anomalija Baltičkog mora”, vjerojatno prirodnog podrijetla, prenosi Indy100.

Neobična struktura

“Razmišljali smo, ‘Što smo to pronašli ovdje?’. Ovo nije olupina. Tada smo sigurno mislili da postoji prirodno objašnjenje. Htjeli smo to još malo istražiti i odlučili smo da o tome šutimo. Kontaktirali smo geologe, morske biologe i kada su rekli da nikada nisu vidjeli ovako nešto, naravno, pokrenulo se više razmišljanja. Moglo bi biti nešto stvarno sjajno što smo pronašli”, rekao je Asberg.

Iako je njezin izgled neobičan, vjeruje se da je nastala tijekom glacijalnih pokreta tijekom ledenog doba. Iako su neka pitanja ostala neodgovorena, ovo otkriće podsjetilo je na kompleksnost i čuda prirode koja se kriju u dubokim vodama.

Unatoč tome što je većina stručnjaka prihvatila prirodno objašnjenje za ovu anomaliju, postoje i dalje oni koji gaje sumnju i ostaju otvoreni za mogućnost drugačijeg tumačenja. Uzorci uzeti s mjesta otkrića su analizirani, a tijekom godina, niz teorija je iznesen, pokušavajući razjasniti podrijetlo ovog neobičnog fenomena.
Vidjeli ste duh uginulog kućnog ljubimca? Stručnjaci kažu da to uopće nije loše

Je li prirodno ili?

Stručnjaci su se godinama sukobljavali oko prirode strukture koja je postala poznata kao anomalija Baltičkog mora. Dok većina istraživača tvrdi da je ta anomalija vjerojatno napravljena od stijene, drugi su tvrdili da je izgrađena od metala. Poticaj za tu posljednju hipotezu došao je od ronioca Stefana Hogerborna, koji je bio dio misije Ocean X Petera Lindberga i Denisa Asberga, koja je prvotno otkrila strukturu. On je novinarima iznio tvrdnju da bi se električna i satelitska oprema isključivala kad god bi se previše približili tom objektu, prema izvješću TechScibloga.
“Sve što je tamo električno, kao i satelitski telefon, prestalo je raditi kada smo bili iznad objekta. Onda kad smo se udaljili oko 200 metara, opet se upalio.”, navodno je rekao Hogerborn.

Iako se ova priča počela smirivati s vremenom, ostaje jedna od onih koje izazivaju maštu i potiču znatiželju o tajnama koje kriju dubine naše planete.

“Bio sam najveći skeptik, bio sam na neki način spreman pronaći samo kamen. Za mene je to bilo nevjerojatno iskustvo. Mislim da je vrlo čudnog oblika. Teško je dati objašnjenje što bi to točno moglo biti, jer različiti znanstvenici imaju mnogo različitih teorija. Što god da je, to je nešto što obično ne nalazimo u prirodi u mračnim hladnim dubinama Baltičkog mora”, rekao je Lindberg.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.