Foto: Unsplash

Muškarci počeli prijavljivati sve više bizarnih ozljeda: Liječnici pronašli krivca i to u krevetu

Autor: Zlatko Govedić

Liječnik Karan Raj iz britanskog Zavoda za javno zdravstvo (NHS), otkrio je koja je najopasnija seksualna poza koja može rezultirati ozbiljnim ozljedama. Prema njegovim tvrdnjama, ta poza odgovorna je za 50% prijeloma penisa, što možda zvuči nevjerojatno, ali čak i bez kostiju, penis se može slomiti.

Ta opasna poza poznata je kao “obrnuta kaubojka“, gdje žena licem okrenutim prema nogama muškarca sjedi na njemu. “Nepravilni pokreti ili nesinkronizirani pokreti oba partnera mogu dovesti do toga da penis isklizne te da ga zgnječi ženska stidna kost”, objašnjava Raj.

Prijelom penisa zapravo znači puknuće vlaknaste ovojnice (tunica albuginea) koja omogućuje penisu da se poveća tijekom erekcije, tj. izdužuje penisno kavernozno tijelo, te sadrži erektilno tkivo i penisko spužvasto tijelo (corpus spongiosum penis) koje okružuje mokraćovod (ureter).

Poza obrnute kaubojke, Ilustracija: Wikimedia Commons

‘Pretjerani entuzijazam’

Tunica albuginea direktno je uključena u održavanje erekcije. To je zbog Buckove fascije sužavanja erekcijskih vena penisa, sprječavajući izlazak krvi i na taj način održavanje erekcijskog stanja. Erekcijske vene uključuju duboku dorzalnu venu, dvije kavernozne vene i četiri paraarterijske vene.

“Obrnuta kaubojka može predstavljati opasnost, a u nekim slučajevima penis može biti ozlijeđen ako ste malo previše entuzijastični s gibanjem”, pojašnjava britanska seksologinja Annabelle Knight i dodaje:

“Ključno je imati otvoreni dijalog, uzeti si vremena i uživati u senzualnosti kako bi se izbjegle ozljede. Komunikacija je ključna za siguran seksualan odnos”.

OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao
Što možete učiniti?

Seksualne poze ključan su dio intimnog života mnogih parova, ali njihova sigurnost često ostaje nedovoljno istražena tema. Iako je zadovoljstvo važan dio seksualnog iskustva, važno je biti svjestan potencijalnih rizika koje određene poze mogu predstavljati za tijelo.

Jedan od čimbenika koji utječu na sigurnost seksualnih poza jest pritisak i položaj tijela tijekom penetracije. Nepravilni kutovi penetracije ili prevelika sila mogu dovesti do istezanja mišića ili ligamenata, pa čak i do ozljeda poput prijeloma penisa.
Drugi važan aspekt je ravnoteža između uživanja i zaštite tijela od ozljeda. Partneri bi trebali biti svjesni svojih fizičkih ograničenja i komunicirati međusobno o tome što im odgovara i što ih može ozlijediti. Otvorena komunikacija može pomoći u izbjegavanju potencijalno opasnih situacija i osigurati ugodno iskustvo za oba partnera.

Iako su neke seksualne poze poznate po većem riziku od ozljeda, to ne znači da ih treba potpuno izbjegavati. Umjesto toga, preporučuje se prakticiranje sigurnih seksualnih praksi, poput sporijeg ritma i pažljivijeg pristupa, kako bi se smanjio rizik od ozljeda.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.