Foto: Pixabay

Muškarac išao na operaciju povećanja spolovila, a onda mu se život pretvorio u pakao

Autor: Zlatko Govedić

Neimenovani 40-godišnji muškarac iz Toskane (Italija) izveo je liječnika i dvije medicinske klinike pred sud nakon katastrofalnog postupka povećanja penisa koji ga je navodno ostavio “impotentnim i s erektilnom disfunkcijom”.

Tužitelj je za operaciju navodno platio 5000 eura estetskom kirurgu. Međutim, nakon mjesec dana prijavio je fizičku nelagodu, što je označilo početak bolnog putovanja koje je uključivalo ukupno 12 korektivnih operacija.

Sudski dokumenti do kojih su došli talijanski mediji opisuju kalvariju, koja je uključivala dvije operacije lipofillinga s ciljem preoblikovanja penisa prijenosom masti s drugih dijelova tijela. Unatoč višestrukim intervencijama, željeni ishod ostao je nedostižan, a genitalije muškarca nisu poprimile očekivani oblik i veličinu.

Foto: Unsplash

Utvrđena odgovornost

Talijanski mediji detaljno su opisali slučaj tog muškarca, uključujući dodatne postupke koji su pogoršali njegovo stanje. Šokantno, neke intervencije navodno su koristile zabranjeni silikon, što je dodatno kompliciralo stvari.

Ostavši s deformiranim i disfunkcionalnim spolovilom, muškarac je odlučio pokrenuti pravni postupak protiv liječnika i medicinskih ustanova upletenih u njegovu nevolju.

U svojoj obrani optuženi je liječnik ustvrdio da je pacijent prvotno bio zadovoljan ishodom postupka, što je potkrijepio navodnim videozapisima koji su podneseni kao dokaz. Međutim, sud u Pistoii odbacio je te tvrdnje, naglašavajući navodnu nesvjesnost pacijenta o uključenim rizicima i pripisujući odgovornost zdravstvenom radniku za procjenu uspjeha postupka.

Upletene klinike nastojale su se distancirati od odgovornosti, ističući da su bili samo asistenti liječniku u medicinskom procesu.
Srpkinja prenerazila priznanjem o porodu: ’Iskreno se nadam da se ovo nije dogodilo’

Velika odšteta

Unatoč tome, sud ih je okvalificirao pružateljima liječničkih usluga i posljedično solidarno odgovornima. Presudom koja je uslijedila liječnik je dužan snositi 60% odštete, a svaka klinika po 20%.
Iako je dodijeljena odšteta u ukupnom iznosu od 153.000 eura, konačna nagodba iznosila je približno 110.000 eura. Sud je 30% genitalnog oštećenja pripisao radnjama tužitelja, pozivajući se na njegovo priznanje da je davao injekcije koje je navodno prepisao isti liječnik, a koje su pogoršale deformitet i erektilnu disfunkciju.

Ova pravna saga naglašava složenost i rizike povezane s kozmetičkim zahvatima, pozivajući na oprez i odgovornost unutar medicinske profesije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.