Foto: Screenshot/YouTube/Informer

Momčilo nije vjerovao ali sada vjeruje: Svjedočio egzorcizmu, morao zatvoriti usta da ne uđe đavo

Autor: I.G.

Kako piše portal Kurir, uzduž i poprijeko Srbije, Momčilo Petrović je kročio stazama tajanstvenih rituala, otkrivajući magijske trenutke i egzorcizme koje su obilježile četiri desetljeća njegovih putovanja. Ovaj srpski novinar nedavno je u tekstu objavljenom u Kuriru otkrio uzbudljive detalje svojih istraživanja u emisiji Crna kronika, u kojoj se suočavao s neobjašnjivim fenomenima.

Petrovićeva priča opisuje njegovo mistično putovanje kroz misterije duhovnog svijeta Balkana, od rituala egzorcizma do demonstracije nadljudske snage jedne devojke u zabačenom samostanu.


Foto: Screenshot/YouTube/Film Egzorcist (1973)

‘Skrenuo sam pogled’

Petrović je opisao egzorcizam u Srbiji i razne rituale sitjerivanja đavola kojima je svjedočio.

“Nekoliko sam puta rekao da ja ne vjerujem u ovo, ali kada sam prisustvovao obredu istjerivanja đavola koji vrši SPC i kada mi je jedan stariji monah rekao da ne gledam tu djevojku koja je bila predmet obreda i koja se uvijala neljudski i kričala na podu. Da ne gledam u nju jer kada đavo izađe iz nje, može ući kroz moja usta ili oči. Ja sam tada skrenuo pogled, nisam rekao sebi ja ne vjerujem u to. Nego sam za svaki slučaj skrenuo pogled ne razmišljajući da ja u to ne vjerujem. Dakle, zatvorio usta i skrenuo pogled pazeći da đavo u koga ja ne vjerujem ne uđe u mene”, rekao je Petrović.

Ukratko je objasnio razliku između izvođenja egzorcizma u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi.

Foto: Pexes/Ilustracija

“Obred izgonjenja đavola, egzorcizam, je legitimna radnja u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi. Mislim da ima skoro mjesec dana od kako su svjetske agencije javile da je umro najpoznatiji talijanski egzorcist. Za razliku od pravoslavne crkve, u katoličkoj crkvi vjeruje se da samo određeni pojedinci mogu izvoditi taj obred. Dakle, oni imaju taj poseban dar, dobijaju blagoslov od nadređenog starješine i izvode obrede egzorcizma. U pravoslavnoj crkvi smatra se da ne liječi čovjek nego Bog i da bilo koje svećenstvo koje izvrši određene radnje poput čitanja molitava na određeni način može istjerati đavola. Međutim, ne rade svi to i postoje mjesta gdje se ti obredi češće provode”, objasnio je Petrović.

‘Doveli su djevojku koja je pokazivala nadljudsku snagu’

Opisao je obred kojem je svjedočio, koji se provodio nad jednom djevojkom koja je, kako tvrdi, imala nadljudsku snagu.

“Ja sam u knjizi opisao i jedan obred izveden nad jednom djevojkom u malom zabačenom samostanu. Doveli su djevojku koja je pokazivala nadljudsku snagu. Tri njezina brata su je držala i pokušavala ju unijeti u samostan, dok se ona opirala uz neljudske krike. Pod tim mislim da je govorila različitim glasovima. Kada ne bi gledali, rekli bi da se svađaju dvije ili tri osobe. U taj samostan sam došao nekim drugim povodom, ne znajući da će biti izveden obred”, rekao je.
“Iguman samostana je čitao molitve i ta djevojka se primirila i otišla smirena. Da li obredi rade? Ne znam što se dogodilo s tom djevojkom sljedećeg dana ili sljedeće godine. Da budem iskren, ne vjerujem da joj je to pomoglo. Ali u tom trenutku od te jedne zvijeri u ljudskom obliku koja kriči i ima nadljudsku snagu, ona se vratila u neko stanje od djevojke koja je visoka 160 i ima možda 50 kilograma”, rekao je Petrović.

Stručnjaci istaknuli načine na koje ljudi mogu izumrijeti: Evo o čemu se radi

Inače, u knjizi “Srce crnog goluba”, Petrović je opisao obrede koje po Srbiji izvode razni vračevi, crkvena lica, ali i sigurnosne službe izvode daleko od očiju javnosti. Između ostalog, knjiga nosi takav naziv jer je Petrović morao pojesti srce crnog goluba kako bi sudjelovao u tom ritualu i dobio materijal za članak od vrača.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.