fbpx
Ilustracija: Pixabay

MOGU LI ROVERI OTKRITI ŽIVOT NA MARSU? Testovi u pustinji Atacami zabrinuli su vodeće znanstvenike

Autor: Zlatko Govedić

Otkriće da je na Crvenom planetu nekoć postojao život, najvjerojatnije u vrijeme daleke prošlosti kada je Mars bio prekriven rijekama i oceanima, bilo bi jedno od najvažnijih znanstvenih otkrića u povijesti ljudske civilizacije.

Međutim, stvarno pronalaženje takvih dokaza korištenjem današnjih rovera možda nije moguće.

U novoj studiji znanstvenici su proveli niz testova u čileanskoj pustinji Atacami koji su uključivali korištenje istih instrumenata koji su trenutno na dva NASA-ina marsovska rovera kako bi vidjeli mogu li otkriti znakove života mikroba u sedimentnim stijenama za koje se zna da sadrže takve dokaze.


Nalazi su pokazali da ih instrumenti jednostavno nisu mogli detektirati.

U konačnici, čini se, jedini način na koji ćemo današnjom tehnologijom moći konačno potvrditi postojanje drevnog mikrobnog života na Crvenom planetu jest poslati uzorke s Marsa natrag na Zemlju kako bi se mogli analizirati u potpuno opremljenom laboratoriju.

“Morate odlučiti je li korisnije imati ograničenu sposobnost analize na površini Marsa za ispitivanje širokog spektra uzoraka ili imati ograničene uzorke za analizu sa širokim spektrom najsuvremenijih instrumenata na Zemlji”, zaključuje suvoditelj studije Alberto G. Fairén, planetarni znanstvenik i astrobiolog sa Sveučilišta Cornell (Ithaca, New York, SAD).

Tri rovera neumorno istražuju

Podsjetimo, trenutno postoje tri rovera na Marsu. NASA-in rover Curiosity sletio je u Marsov krater Gale 2012. godine i nedavno je pronašao najbolji dokaz dosad za vodu i valove na Crvenom planetu. Od 2021. NASA-in rover Perseverance istražuje deltu drevne rijeke u krateru Jezero tražeći znakove drevnog mikrobnog života u kamenom zapisu. Rover trenutno priprema uzorke koje će prikupiti svemirska letjelica i vratiti na Zemlju radi dubinske analize, iako je izazovna misija još uvijek u ranoj fazi.

U svibnju 2021. Curiosityju i Perseveranceu pridružio se kineski rover Zhurong, koji je sletio u ravnicu Utopia Planitia i brzo pronašao dokaze o vodi. Međutim, taj rover ne traži znakove drevnog života.

U međuvremenu, Europska svemirska agencija planira pokrenuti svoju odgođenu misiju ExoMars 2028. kako bi spustila svoj rover Rosalind Franklin u glinonosnu ravnicu Oxia Planum.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.