Screenshot/Instagram

Mladi umjetnik zapanjio svojim talentom: Umjetnost sjenke upravo je podigao na višu razinu

Autor: Zlatko Govedić

Mladi japanski umjetnik po imenu Kuronushi izdvaja se svojim remek-djelima diorame.

Općenito, diorama je uprizorenje neke scene uz pomoć modela, maketa, figura, pozadinske slike, ambijentalnoga svjetla i sl. Izrađuje se u prirodnoj veličini ili u smanjenome mjerilu, a osobito se rabi u muzejima (npr. za prikaz životinja i biljaka u prirodnom staništu, složenijeg industrijskog postrojenja, bitke ili drugih događaja u prirodoslovnom, tehničkom, povijesnom muzeju).


Koristeći stotine komada kartona, Kurnonushi stvara tematske diorame koje, gledane iz različitih kuteva, projiciraju detaljne sjenke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kuronushi(黒主くん) (@kuronushi_)

Umjetnost sjenke

Iako ste vjerojatno već vidjeli umjetnost sjenke – pažljivo postavljene objekte koji bacaju sjenu – Kuronushijeva stvaranja dosežu novu razinu.

Spaja stotine komada kartona kako bi stvorio diorame koje projiciraju sjenu umjetničkog djela kada se na njih baci svjetlo iz određenog kuta.
Šminkanje po načelu ‘jezive doline’: Pogledajte kako izgleda novi bizarni trend na TikToku

No, te rudimentarne instalacije od kartona kriju dodatnu tajnu. Kada Kuronushi okrene svoje male diorame, sjene koje bacaju transformiraju se u povezane portrete.

Na primjer, za scenu inspiriranu čarobnim svijetom Harryja Pottera, s letećim studentom iz Hogwartsa i polumjesecom, instalacija također stvara detaljni portret samog Harryja Pottera kada se vidi iz određenog kuta.

 
View this post on Instagram

 

A post shared by Kuronushi(黒主くん) (@kuronushi_)

Umjetnik s više talenata

Vjerovali ili ne, Kuronushi nije profesionalni umjetnik. On zapravo vodi vlastitu tvrtku i umjetnost stvara samo kao hobi. Inspiriran je eksperimentiranjem s umjetnošću sjenke nakon što je vidio sjenku svoje malene kćeri kako se projicirala na zidu tijekom sunčanog dana.

Primijetio je da njezina silueta podsjeća na nešto drugo, pa je odlučio replicirati čaroliju u udobnosti vlastitog doma, koristeći karton i lampu.

Kuronushi je tek u rujnu ove godine počeo objavljivati isječke svoje nevjerojatne umjetnosti sjenke na Instagramu, ali već ima više od 300.000 pratilaca, što nije iznenađujuće s obzirom na njegov talent.

Prije umjetnosti sjenke, dijelio je iznimno dobre portrete crteža olovkom, pa ga možemo opisati i kao umjetnika s više talenata.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.