Misteriozno otkriće: Ovaj objekt uopće ne bi smio biti u našem sunčevom sustavu | Dnevno.hr
foto: wikimedia.commons

Misteriozno otkriće: Ovaj objekt uopće ne bi smio biti u našem sunčevom sustavu

Autor: dnevno.hr

Još jedan međuzvjezdani asteroid je detektiran u našem sunčevom sustavu, ali on je znanstvenicima posebno zanimljiv jer je riječ o ‘stalnom stanovniku’, a ne tek asteroidu koji prođe kroz naš sunčev sustav.

Astronomi su uz pomoć Pan-STARRS teleskopa na Havajima uspjeli pronaći čudni asteroid nazvan 2015 BZ509, koji dijeli Jupiterovo putanju u našem sunčevom sustavu.

Znanstvenici su 2015BZ509 okarakterizirali kao “međuzvjezdanog imigranta” koji ima posebne značajke. Naime, njegova orbita je retrogradna, što znači da se kreće oko sunca u suprotnom smjeru od Jupitera, Zemlje i većine drugih tijela u našem sunčevom sustavu.

“S obzirom da se asteroid ovako kreće, dijeleći putanju Jupitera, riječ je o misteriji. Da pripada našem sustavu, imao bi iste početne putanje kao i svi ostali drugi planeti i asteroidi”, rekao je astronom Fati Namumi iz zvjezdarnice Cote d’Azur iz Francuske, koji je i vodio istraživanje.

Namumi je zajedno s kolegicom Elean Moret sa Sveučilišta u Brazilu, izvršio kompjuterske simulacije koje su otkrile kretanje tog asteroida tijekom godina.

“Pokazali smo da se 2015 BZ509 kretao unazad na putanji Zeusa prije 4,5 milijardi godina. Naš sunčev sustav nije mogao stvoriti retrogradne putanje u tako dalekom vremenu, tako da asteroid  2015 BZ509 ima doista misteriozno porijeklo.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.