Screenshot/Youtube

Misteriozno curenje metana otkriveno na morskom dnu: Ovo bi moglo opasno poremetiti globalnu klimu

Autor: Zlatko Govedić

Velik izljev metana otkriven je na najdubljoj točki Baltičkog mora, a mjehurići tog stakleničkog plina ulaze u vodeni stup znatno dublje no što su znanstvenici očekivali.

Istraživači su pronašli izljev 400 m ispod površine mora tijekom ekspedicije na Landsort Deep, najdublju točku Baltičkog mora, u kolovozu.


Područje na kojem metan curi prostire se na otprilike 20 km², što odgovara površini oko 4000 nogometnih igrališta.

Zastrašujuće otkriće znanstvenika o Atlantskom oceanu: Događa se nešto što će utjecati na sve

“Mjehurići plina cure gotovo posvuda na ovih 20 km²”, kaže voditelj projekta, ekolog Marcelo Ketzer sa Sveučilišta Linnaeus (Švedska).

Metan se u plićem obalnom morskom dnu obično oslobađa iz raspadajuće organske tvari, dok se u dubljim vodama širi difuzijom, što znači bez mjehurića, pa većina difuznog metana ostaje u dubokim vodama. Međutim, novi izljev ne slijedi taj obrazac.

Ketzer vjeruje da je to djelomično rezultat slabijeg od prosjeka mikrobnog filtra, sloja bakterija koje žive u sedimentima i “pojedu” do 90% metana proizvedenog raspadanjem tvari. Taj filter može biti nekoliko metara debeo u oceanu, ali u Baltičkom moru ima tek nekoliko centimetara.
Ljudski utjecaj

Ljudska aktivnost također mijenja djelovanje tog filtra. Gnojiva iz kopna koja završe u moru potiču cvjetanje algi.

Kada alge umru, dodaju organsku tvar sedimentima. Bakterije koje “jedu” metan također vole hrskati tu materiju, što omogućuje da više metana iscuri prema površini.

Osim toga, istraživači vjeruju da bi izljev na Landsort Deepu mogao biti uzrokovan velikim količinama sedimenta deponiranog na morskom dnu.

Nevidljiva strana Jadranskog mora: Pogledajte kakve je užase kamera snimila na dnu hrvatskog bisera
Ketzerov tim priprema drugu ekspediciju na Landsort Deep kako bi saznao hoće li mjehurići izroniti do površine mora, čime će doći do ispuštanja metana u atmosferu.

Curenja metana poput ovog mogao bi biti važan izvor stakleničkih plinova, koji znanstvenici moraju uzeti u obzir.

Ketzer procjenjuje da bi se na dnu Baltičkog mora moglo nalaziti još barem pet izljeva metana.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.